Bombardierele au rămas în spațiul aerian internațional în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska și „nu au fost considerate o amenințare”, potrivit unui comunicat al NORAD, citat de Reuters
Două din bombardierele urmărite au fost TU-95 Bear, ale forțelor aeriene ruse, și două chinezești, H-6. Avioanele nu au intrat în spațiul aerian suveran al SUA sau Canadei, a precizat NORAD.
Interceptarea a fost realizată de avioane de luptă americane F-16 și F-35 și de avioane de luptă canadiene CF-18. Avioane de sprijin au făcut, de asemenea, parte din operațiunea de interceptare.
Zborurile rusești în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska nu sunt neobișnuite.
În mai, Rusia a zburat cu patru aeronave în această zonă, acțiuni despre care NORAD a transmis atunci că „se întâmplă în mod regulat”.
Zona nord-americană de identificare a apărării aeriene americane e o zonă de dincolo de spațiul aerian american și canadian în care aceste țări solicită identificarea aeronavelor, din motive de securitate națională.
Noutatea este prezența avioanelor chineze.
- Te-ar putea interesa și: Rusia și Coreea de Nord semnează un parteneriat strategic împotriva Occidentului
În timp ce armata rusă este activă de mult timp în Pacificul de Nord, China a apărut ca un nou actor în ultimii ani, pe măsură ce forțele navale și aeriene ale Beijingului se extind.
Nave militare chineze au apărut cel mai recent în apele internaționale din apropierea Alaskăi la jumătatea lunii iulie, când Garda de Coastă a reperat patru nave în Zona Economică Exclusivă a SUA.
În replică la anunțul NORAD, ministerul rus al Apărării a transmis că bombardierele rusești și chineze au realizat o patrulare comună deasupra estului îndepărtat al Rusiei și deasupra Mării Bering, în apropiere de Alaska.
Ministerul a precizat că bombardierele au rămas în spațiul aerian internațional, adăugând că „în anumite etape ale rutei, grupul de aviație a fost însoțit de avioane de luptă ale țărilor străine”.
Moscova a precizat că patrula face parte dintr-un „plan de cooperare militară pentru 2024 și nu este îndreptată împotriva țărilor terțe”.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te