Recursurile înaintate de Polonia şi Ungaria împotriva mecanismului care condiționează acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept ar trebui respinse, potrivit avizului avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Campos Sánchez-Bordona, care a declarat că mecanismul de poliție nu este incompatibil cu legile UE, aspect care a fost susținut de Varșovia și Budapesta.
Potrivit lui, mecanismul seamănă cu alte instrumente financiare și juridice „care există în diverse domenii ale dreptului UE”. Deși avizul nu este obligatoriu, judecătorii din Luxemburg îl urmează de obicei atunci când alcătuiesc hotărârea lor finală. Se așteaptă o decizie judecătorească asupra cazului în următoarele luni.
Oficialii guvernamentali atât din Ungaria, cât și din Polonia au respins opinia lui Sanchez-Bordona, iar ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, afirmând că mecanismul statului de drept „suferă de o serie de vicii juridice evidente care justifică individual anularea acestuia”.
Executivul blocului de la Bruxelles a fost mult timp în dezacord cu politica guvernelor din Ungaria și Polonia în ceea ce privește drepturile femeilor, persoanelor LGBT și migranților, precum și libertatea presei, tribunalele și mediul academic. UE a introdus acest mecanism anul trecut, după ce criticii au acuzat cele două guverne că subminează independența justiţiei și statul de drept. Atât Ungaria, cât și Polonia sunt mari beneficiari ai fondurilor UE.