Avocatul poporului cere să i se asigure lui Stoianoglo dreptul la apărare în justiție

Natalia Moloșag în Parlament, la votul de numire în funcția de avocat al poporului, 23 septembrie 2021.

Avocatul poporului a cerut ca procurorului general suspendat să i se asigure dreptul la apărare în justiție.

Într-o declarație citată de IPN, Natalia Moloșag consideră „inadmisibile” motivările și justificările procurorului de caz privind restricționarea unor drepturi al lui Al. Stoianoglo, reținut la 5 octombrie sub bănuieli de corupție.

Printre încălcări, Moloșag a enumerat „restricțiile pentru contactul avocatului cu clientul său”, într-o referire aparentă la faptul că avocatul nu a putut sta de vorbă cu Stoianglo singur, ci numai în prezența „mascaților” de la SIS.

Ulterior, procurorul de caz a recunoscut că aceasta a fost o încălcare, dar a justificat-o prin caracterul pretins special al cazului și prin pericolul ca avocatul să-i transmită clientului său „obiecte”.

Declarația a fost criticată și de Baroul Chișinău. Decanul acestuia, Dorin Popescu, a spus că prin această motivare a imixtiunii în exercitarea profesiei de avocat, organul procuraturii a admis nejustificat prezumția vinovăției tuturor avocaților din Republica Moldova, insinuând că ei ar putea transmite obiecte interzise clienților lor și că ar putea să contribuie la eschivarea clientului lor de la urmărirea penală.