Avocatul Poporului din Ucraina, Ludmila Denisova, demisă de Rada ucraineană

Ludmila Denisova

Parlamentarii de la Kiev au demis-o pe Ludmila Denisova, Avocat al Poporului din Ucraina, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului său, pe motiv că nu ar fi reușit să organizeze coridoare umanitare și alte activități privind apărarea drepturilor omului în legătură cu invazia Rusiei.

Denisova a denunțat decizia din 31 mai, spunând că este o răzbunare politică pusă la cale de biroul președintelui Volodimir Zelenski. Șeful adjunct al biroului prezidențial, Andrei Smirnov, a respins acuzația.

Deputați ai partidului Slujitorul Poporului, al lui Zelenski, au declarat că sprijină demiterea lui Denisova din cauza a ceea ce ei au numit „eșecul acesteia de a organiza coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localitățile aflate în centrul confruntărilor dintre trupele rusești invadatoare și forțele armate ucrainene”. Potrivit lor, ea nu a depus suficiente eforturi pentru a găsi fapte care să dovedească crimele de război comise de trupele rusești în Ucraina, și a petrecut o perioadă semnificativă în străinătate, în loc să fie în țară, în timp ce Rusia își continuă agresiunea militară.

Partidul Solidaritatea Europeană al fostului președinte Petro Poroșenko și partidul Batkivșcina (Patria) al fostului prim-ministru Iulia Timoșenko au votat împotriva demiterii lui Denisova. Nu este clar cine o va înlocui pe Denisova, care a fost numită în funcție acum cinci ani, în 2018.