Avocații ies din grevă, condiționat. Președinția promulgă legea amendată

Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) a anunțat că greva avocaților, începută joia trecută, încetează marți, 25 ianuarie. Cere însă Comisiei juridice numiri și imunități și Ministerului Justiției să înființeze un grup de lucru „pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului”.

### Vezi și... ### Greva Uniunii Avocaților din R.Moldova a luat sfârșit

Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților a avertizat că greva ar putea fi reluată dacă cererile Consiliului sunt ignorate.

Într-o conferință de presă, Dorin Popescu a explicat care sunt încă obiecțiile Uniunii Avocaților la legea amendată, săptămâna trecută, a avocaturii: „ Lasă multe semne de întrebare de constituționalitatea modificărilor la legea cu privire la avocatură. În primul rând, apar semne de întrebare referitor la procedura adoptării acestor norme. Noi am indicat că a fost încălcată procedura.

Apar anumite semne de întrebare privind exceptarea percheziției, reținerii avocaților și normele care prevăd coruperea activă, pasivă și traficul de influență”, a declarat Dorin Popescu.

Legea avocaturii a fost amendată de majoritatea PAS săptămâna trecută, când s-a anulat necesitatea aprobării în prealabil a Consiliului Uniunii Avocaților pentru anchetarea penală a unui avocat cercetat penal pentru fapte de corupție. Este o soluție de compromis, inițial, Olesea Stamate (PAS) – președinta comisiei juridice – propusese eliminarea oricărei forme de protecție specială în fața unei anchete.

Mulți avocați au criticat amendamentul inițial, susținând că atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.

Între timp, președinția a promulgat legea amendată a avocaturii.

Pe de altă parte, tot luni, 24 ianuarie, Olesea Stamate (PAS), președinta comisiei parlamentare juridice a declarat că după avocați, și alte profesii juridice își vor pierde o parte din imunități.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Stamate a precizat: „Ceea ce am intenționat noi să facem este să readucem la normalitate cadrul de reglementare al garanțiilor, și acesta este doar primul pas, deoarece urmează să revedem și garanțiile care există și în alte domenii. De exemplu, dacă o să vă uitați în Legea executorilor judecătorești, o să vedeți că și la ei există un anumit nivel de garanții care tot sunt disproporționate față de ceea ce intenționăm noi sau care este obiectivul nostru numărul 1, și anume lupta cu corupția.”

Președinta comisiei parlamentare juridice a reafirmat că aceste modificări sunt făcute numai pentru a facilita lupta cu corupția.

Mai multe despre problemele din justiție în rubricaDreptul tău”: