Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei, a dat vina pe influențele străine pentru tulburările care s-au declanșat în țară în urma morții unei tinere după ce aceasta a fost arestată pentru că a încălcat o regulă privind purtarea hijabului.
Ayatollahul a avertizat că forțele de securitate au sprijinul său deplin în reprimarea oricărei disidențe. În prima sa reacție publică la protestele de amploare din interiorul Iranului, Hamenei a atribuit, la 3 octombrie, protestele Americii, Israelului și iranienilor din străinătate, pe care i-a numit „trădători”.
### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din IranMoartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, „mi-a frânt profund inima”, a spus el, caracterizând-o drept un „incident dureros”.
Autoritățile au declarat că Amini a murit în urma unui atac de cord, afirmație pe care familia și susținătorii ei o contestă, spunând că era perfect sănătoasă și că martorii oculari ai arestării sale de luna trecută au declarat că a fost bătută de forțele de securitate.
Moartea lui Amini la 16 septembrie a declanșat un val de furie în legătură cu aplicarea regulii hijabului. Forțele de securitate iraniene au reprimat dur protestele. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite sunt „alarmate și îngrozite de rapoartele autorităților de securitate iraniene care atacă și arestează studenți universitari implicați în proteste pașnice”.
Codul vestimentar islamic pentru femeile din Iran
Hijab-ul, vălul care acoperă părul femeilor, a fost impus prin lege în Iran în urma revoluției din 1979 prin care liderii religioși au preluat controlul țării.
„Femeile în vârstă de peste 9 ani trebuie să poarte în public eșarfă și să aibă haine largi, astfel încât să nu i se poată identifica formele. Pe lângă acestea, au fost aduse de-a lungul timpului ajustări privind fardul puternic, care e considerat imoral. Aceste elemente sunt considerate aspecte decadente conform codului derivat din legea islamică, precum interzicerea consumului de băuturi alcoolice” - Flavius Caba-Maria, Middle East Political and Economic Institute (MEPEI).
Regulile nu se aplică doar femeilor musulmane, ci tuturor femeilor de pe teritoriul țării.
Femeile cu convingeri religioase mai stricte se acoperă și mai mult, purtând niqab (voalul care acoperă fața) sau burqa (veșmântul care acoperă întreg corpul).