Exercițiile au loc chiar în zilele în care miniștrii de externe ai celor trei țări se întâlnesc cu omologii lor iranieni și ruși la Teheran pentru a discuta o serie de probleme, inclusiv conflictul din regiunea separatistă Nagorno-Karabah.
Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că la exercițiile numite după fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, participă în jur de trei mii de militari.
Exercițiile au loc la Baku, în teritoriile azere confiscate de sub controlul etnic armean din 2020 și în exclava azeră Nahicevan. Acestea se desfășoară până pe 25 octombrie.
Pe de altă parte, Iranul găzduiește, pe 23 octombrie, o întâlnire a miniștrilor de externe din așa-numitul grup de națiuni 3+3, deși Georgia nu este prezentă. Întâlnirea este prima după ce, în septembrie, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă-fulger pentru a recâștiga controlul în Nagorno-Karabah, regiunea în care etnicii armeni se bucurau de independență de facto de la separarea de Azerbaidjan, în anii 1990.
Peste 100 de mii de etnici armeni au fost forțați să fugă, iar Armenia a acuzat Azerbaidjanul că practică curățare etnică - o afirmație pe care Azerbaidjanul o neagă, spunând că oamenii pot rămâne în provincie și să fie integrați în Azerbaidjan.
Your browser doesn’t support HTML5
Cele două țări au purtat două războaie în ultimele trei decenii și până acum nu au reușit să ajungă la un acord de pace.
Rusia se prezintă drept garantul securității între Azerbaidjan și Armenia și are trupe de menținere a păcii în regiunea Nagorno-Karabah, dar războiul declanșat în Ucraina i-a determinat pe unii analiști să spună că influența Moscovei în zonă este tot mai mică.
Turcia are strânse legături lingvistice și culturale cu Azerbaidjan și a oferit Baku sprijin militar și politic în timpul conflictului său de trei decenii cu Armenia, cu care Ankara nu are relații diplomatice oficiale.
Agenția iraniană de știri IRNA a citat Ministerul de Externe spunând că miniștrii de externe ai celor cinci țări vor să vorbească despre probleme regionale „fără interferența țărilor neregionale și occidentale”.
Aceasta a fost o referire implicită la Statele Unite și Uniunea Europeană, care au încercat să medieze un acord de pace între Armenia și Azerbaidjan.
Primele discuții în cadrul Platformei 3+3 din Caucazul de Sud au avut loc în 2021. Georgia nu a participat nici atunci la întâlniri, deoarece spune că ar prefera ca cele trei națiuni din Caucaz să se întâlnească fără implicarea Ankarei, Moscovei și Teheranului.