Your browser doesn’t support HTML5
Născut în 6 octombrie 1977 la Cărpineni, raionul Hînceşti. A absolvit Facultatea de jurnalism şi știinţe ale comunicării la USM. Corespondent Deutsche Welle la Chişinău. Editor stiri TV8 şi senior editor Report.md.
Luni
M-am trezit zâmbind din cauza unui vis cu iz electoral. Ion Ceban juca cărți cu Andrei Năstase la emisiunea Nataliei Morari. N-am mai apucat să aflu cine a câștigat în cărți. Aroma de cafea și două cești ciocnite încet una de alta, semn că e ora 5.30, m-au făcut să „opresc” emisiunea Nataliei și să deschid ochii. Violeta venise cu cafeaua. Dimineața, cafeaua ei are un gust deosebit și, oricât de dulce n-ar fi somnul, cafeaua are prioritate. Și e aproape „romantic” sa discuti la 5.30 cu soția în pat despre victoria lui Năstase în alegeri. Într-o familie de jurnaliști, e ceva firesc. La 7.30 mă sună mama să se asigure că Năstase într-adevăr a câștigat. „Gata, nu mai vede Candu cele 70 de hectare la Stauceni pentru „Arena Chișinău”, - zice bucuroasă mama. La ora 10.00, relatarea pentru DW cu reacții la rezultatele alegerilor era aproape gata. La TV8, ziua mea de munca, în calitate de editor, începe la ora 13.00. Atunci, apar primele știri și reportaje de la reporteri. 70% au fost despre alegerile de duminică din Chișinău. Seara, pe covorul de pe prispa casei - aglomerație. Mai multi vecini și prieteni de familie s-au adunat in jurul unui lighean cu cireșe. Le-au cules cu tot cu frunze – cică se grăbeau. După ce l-am dat gata, toată lumea s-a retras pe la casele lor. Începe „schimbul de noapte” – investigația. Până la sfârșitul acestei luni, aceasta trebuie să fie publicată, iar eu sunt abia la etapa clasificarii informațiilor. Nu e bine. Cireșele-s de vină.
Marți
În loc de gimnastica de dimineață, fac curat la iepuri și ud gazonul. Rând pe rând, vecinii vin la cafea. E din nou aglomerație pe prispa casei. Azi discutăm despre politică. Un vecin s-a dus la alt vecin, care are seră, să cumpere 2 kg de castraveți și, când a aflat că acela votaseră pentru Ion Ceban, i-a dat castraveții înapoi. Și iată așa am morsocat subiectul acesta vreo 20 de minute pe prispă. La 8.00 începem lucrul de jurnaliști – amândoi, la masă în grădină, sub copacul de gutui: unul cu laptopul la un capăt de masă - celălalt, la alt capăt de masă. Îi scriu lui Andrei Năstase pe Facebook și convenim asupra unui interviu pentru DW. În paralel lucrez la un text pentru Report.md. Vine Violeta cam speriată. - M-a sunat profesoara fetelor și a spus că directorul ne cheamă la școală. - Hm, zic, ciudat – e vacanță doar. Bun, spune-i că o să mergem mâine… Într-un minut mi-au trecut prin minte zeci de gânduri – cam de ce ne-ar chema pe noi directorul la școală? Orice-aș fi făcut, nu mai reușeam să mergem atunci la școală, pentru că la 13.00 trebuia să fiu deja la muncă, la TV8. La 20.00, revin. Parchez. Mă uit spre casă – e din nou aglomerație pe prispa. Parcă au rămas de ieri acolo. Încă un lighean cu cirește stă în mijlocul lor. Tot culese din fugă, cu tot cu frunze. Seara, după ce s-au culcat toți, eu încep „schimbul de noapte” – lucrez asupra investigației.
Miercuri
5.30 - sună cele două cești cu cafea. N-a plouat nici noaptea asta, deși s-au anunțat precipitații. Asta înseamnă că am de udat grădina. Ora 7.00 – la noi în ogradă miroase deja a ploaie și a matiolă agitată de ploița artificială. Inspectăm împreună copăceii de kiwi… Au fructele deja cât buricul degetului. Și din nou mă surprind gândindu-mă la o plantație mare de kiwi aici, în Moldova. Dar vine ora 8.00 – ora la care, la cele două capete de masă din grădină, încep activitățile jurnalistice. La ora 11.00, trebuie să fim la directorul liceului la care învață fiicele noastre. Ne-am dus. Le-a lăudat că învață bine, dar l-a deranjat o postare de-a Violetei despre o procesiune desfășurată de un preot în școală, care s-a încheiat cu miruirea elevilor și atămâierea liceului. I-am explicat directorului de ce credem noi că locul preotului, cu sticla cu „sângele Domnului” după el, este la biserică, nu la școală și parcă ne-am înțeles. La televiziune a fost o zi tensionată cu multe subiecte și puțini reporteri. Seara, am ajuns din redacție în regie cu 2 minute înainte să înceapă jurnalul – stresat și tremurând. Acasă am ajuns noaptea târziu. Ligheanul cu cireșe era deja gol.
Joi
O dimineață răcoroasă. Începe jumătatea săptămânii în care, conform regulamentului nescris, trebuie să fac cafeaua și s-o aduc în pat. A sorbit de două ori din ea, a pus ceașca pe noptieră și a adormit la loc. Cică fără soare nu iese afară. Așa că m-am dus să caut soarele. Am adus o roabă cu susai pentru iepuri din pârloaga din deal, apoi m-am băgat sub mașină să schimb un soldățel care, pe drum rău, troncănea. Trebuie să merg la service… S-a dereglat geometria și se rod cauciucurile neuniform. În fața mea erau încă două mașini. Îmi aștept cuminte rândul. Maistrul mă vede și începem o polemică despre Silvia Radu. Mecanicul încearcă șmecher să mă sară și-i face semn unui client, care tocmai venise, să-și urce în locul meu mașina pe platforma de îndreptat unghiurile. Șeful lui l-a zărit însă și a fost mare scandal. La final, mecanicul mi-a trântit ușa și nu mi-a răspuns la „Mulțumesc!”. La televiziune – agitație mare. Sunt puțini reporteri, acoperim cu greu toate evenimentele, iar din această cauză apar tensiuni. Principalele patru reportaje ale zilei au venit de la reporteri practic cu o oră înainte de jurnal. Cam complicat să le editezi și să le montezi atât de rapid. Acasă, am venit târziu. Pe prispă nu mă așteapta nimeni. E cam răcoare, așa că azi „schimbul de noapte” începe mai devreme.
Vineri
Dis-de-dimineață m-a sunat Natalia Scobioală plângând. A fost chemată la judecătorie în legătură cu un dosar penal. Un fost ministru al Apărării insistă ca ea să fie pedepsită penal pentru un text jurnalistic pe care l-a scris, despre modul cum a fost utilizat ajutorul financiar românesc destinat grădinițelor din Moldova. De mai bine de un an o tot plimbă prin instanțe – ba pe civil, ba pe penal. Natalia are nevoie de un avocat. Ziua asta e bogată în emoții. Astăzi este ultima zi de muncă la TV8. Plec ca să mă pot implica în alte proiecte. Va trebui să mă despart din nou de niște oameni pe care i-am îndrăgit și care, chiar dacă sunt gălăgioși, sunt foarte harnici, buni jurnaliști și incredibil de toleranți. Aș vrea să apăs pe un buton și să șterg această zi din memorie. Bine că vine week-end-ul. Am comandat pentru sâmbătă o betonieră cu mortar, că vorba bloggerilor puterii, facem casă de milioane și nu trebuie să-i dezamăgim.