„Așa arată nebunia”: Rusia își intensifică asaltul la Bahmut, Ucraina ține piept
Militari ucraineni din apropiere de Bahmut trag salve de mortiere asupra pozițiilor ruse pe 11 ianuarie.
Atacurile de la Bahmut sunt conduse de luptători ai faimoasei companii private de mercenari Vagner, potrivit oficialităților ucrainene, occidentale și ruse. Mai multe relatări vorbesc despre atacuri de infanterie în „valuri umane” în stilul Primului Război Mondial.
Un militar ucrainean fumează o țigară în tranșeea sa de lângă Bahmut.
Situat la întretăierea a două importante căi de acces, orașul Bahmut a fost golit de toți cei 70.000 de locuitori ai săi, iar clădirile și casele din oraș au fost făcute aproape toate una cu pământul.
Tancuri ucrainiene se îndreaptă spre linia frontului din regiunea Donețk
Trupele ucrainene apără părțile de nord, sud și est ale orașului Bahmut contra forțelor ruse care lansează atacuri feroce pentru a cuceri un teritoriu despre care unii analiști spun că nu are nici un fel de valoare strategică militară.
Ferocitatea atacurilor poate fi văzută în această imagine de satelit din 11 ianuarie care arată un câmp la est de Bahmut.
„Totul este complet distrus. N-a mai fost lăsat aproape nimic în viață”, a spus săptămâna asta președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy despre cele întâmplate la Bahmut și în orașul învecinat Soledar, un alt punct de concentrare al atacurilor rusești.
„Tot pământul din apropiere de Soledar e acoperit cu cadavrele ocupanților și cu cicatricele atacurilor. Așa arată nebunia”, a spus Zelenski
Până și comandanții ucraineni spun că obsesia Rusiei cu orașul Bahmut e uimitoare.
„Militar vorbind, Bahmut nu are nici o importanță strategică”, a spus recent generalul Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor ucrainene terestre.
Patrulă ucraineană la Bahmut 12 ianuarie.
„Dar are o semnificație psihologică”, a adăugat Sîrski, din cauza unor victorii anterioare ale trupelor ucrainene în regiunea nord-vestică Harkov și cea din sud Herson.
Cucerirea orașului „ar fi simbolică pentru inamic. Din cauza asta [Rusia] încearcă să-l cucerească”, mai spune Sîrski.
Militari ucraineni în patrulare lângă Bahmut.
Bahmut e situat la 700 de kilometri est de Kiev, și cam la 80 de kilometri nord de capitala regională Donețk. A fost unul din cele mai timpurii câmpuri de bătaie în conflict în 2014, când Rusia a sprijinit insurecția armată pentru preluarea unei părți din Donbas de către separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.
Militar ucrainean gătind într-un adăpost de la Bahmut.
Cunoscut înainte drept Artemivsk, orașul a fost recucerit de la separatiști pro-ruși în 2014 de forțele guvernamentale ucrainene. În 2016 a fost redenumit Bahmut și a fost de atunci reconstruit în mare parte, servind ca important centru comercial și un punct de acces pentru oameni venind și ducându-se în părți ale Donbasului controlate de milițiile sprijinite de ruși.
Un paramedic militar în vehiculul său la Bahmut.
Orașul a fost amenințat indirect luni de zile, mai ales după ce ce forțele ruse au alungat la începutul lui iulie trupele ucrainene din orașele gemene Severodonețk și Lisiceansk, la 60 de kilometri nord-est. Autostrada care iese din Bahmut a fost o rută de aprovizionare cheie pentru trupele ucrainene.
A resident walks next to a destroyed building in Bakhmut.
Vagner's founder and owner, business tycoon Yevgeny Prigozhin, signaled last month that Bakhmut was a strategic priority, although he also suggested that the destruction of Ukrainian troops was also a goal.
The outskirts of Bakhmut burn following a Russian attack on December 27.
"Our goal is not Bakhmut itself but the destruction of the Ukrainian Army and the reduction of its combat potential, which is why this operation was dubbed the ‘Bakhmut meat grinder,'" Prigozhin was quoted as saying in a statement distributed on one of his Telegram channels and the social media account VK.