Bahmut văzut de sus: Amploarea dezastrului după ce artileria rusă l-a transformat în ruine

Fumul se ridică din blocurile în flăcări din Bahmut, pe 26 aprilie. În ciuda faptului că rușii folosesc tot mai intens artileria grele și atacurile aeriene, forțele Kievului continuă să împiedice armata rusă să preia controlul total al orașului în ruină.

Peisaj plin de craterele bombelor de pe câmpurile agricole de la maginea Bahmutului.

Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al forțelor militare din estul Ucrainei, a declarat la 26 aprilie că forțele rusești au atacat de 324 de ori în ultimele 24 de ore folosind artileria și lansatoare de rachete multiple.

„Rușii distrug clădirile din Bahmut pentru a-i împiedica pe soldații noștri să le folosească ca fortificații", a declarat Cerevati.

Timp de nouă luni, forțele Moscovei au încercat să cucerească orașul, care a devenit un simbol al hotărârii de neclintit a Kievului și al eșecurilor militare ale Kremlinului.

Grupul de mercenari Wagner a condus o mare parte din ofensiva din Bahmut, susținând la începutul lunii aprilie că forțele sale controlează 80% din oraș, afirmație respinsă de autoritățile de la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va continua să apere orașul.

„Este imposibil pentru noi să renunțăm la Bahmut, deoarece acest lucru ar contribui la extinderea frontului de luptă și ar oferi forțelor rusești și grupului de mercenari Wagner șanse de a pune mâna pe un teritoriu și mai mare în Ucraina”, a declarat Zelenski pe 23 aprilie.

Se estimează că mii de soldați din ambele tabere au fost uciși de așa-numita „mașină de tocat" din Bahmut. Dacă ar controla orașul, Moscovei ar putea să își concentreze forțele asupra garnizoanelor ucrainene din vest, în jurul Ceasiv Iar și, mai adânc, în regiunea Donețk, unde se află orașele industriale Kramatorsk și Sloviansk.

Kievul recunoaște că trupele sale au plătit un preț greu pentru a apăra „Fortăreața Bahmut”, oraș în care, înainte de invazia Rusiei, locuiau aproximativ 70 de mii de oameni.

Experții militari sunt de părere că valoarea strategică a Bahmutului este redusă, dar că orașul a căpătat o semnificație politică după lunile de luptă crâncenă pentru controlul teritoriului considerată cea mai sângeroasă bătălie de infanterie de după cel de-al Doilea Război Mondial.