Bahmutul, șters de pe hartă: Noi fotografii din satelit dezvăluie un oraș cu ruine în flăcări

Panoramă aeriană a orașului Bahmut, realizată la 8 mai 2022.

Aceeași zonă într-o imagine din satelit realizată pe 15 mai 2023.

Forțele ruse au lansat 55 de atacuri asupra pozițiilor ucrainene din Bahmut în cursul zilei de 16 mai, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic din 17 mai.

Școala nr. 12 și blocurile de apartamente din Bahmut pe 8 mai 2022.

Aceeași zonă pe 15 mai 2023.

Pe 16 mai, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că Ucraina a recucerit aproximativ 20 de kilometri pătrați de la forțele rusești pe flancurile Bahmutului, cedând însă mai mult teren în centrul orașului.

„În același timp, inamicul avansează treptat în interiorul orașului Bahmut și îl distruge complet cu artileria", a declarat Maliar pe rețelele de socializare.

Case și clădiri din Bahmut, fotografiate pe  8 mai 2022.

Case în flăcări și clădiri distruse pe 15 mai 2023.

„Apărarea Bahmutului continuă și ultimele zile au arătat că Ucraina poate avansa și contracara forțele rusești de acolo", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sîrski la 15 mai. „Înaintarea trupelor noastre pe axa Bahmut - aceasta este prima operațiune ofensivă de succes în apărarea orașului”.

Teatrul din Bahmut și magazinele din apropiere, fotografiate pe 8 mai 2022.

Într-o imagine din satelit din 15 mai 2023, Teatrul din Bahmut și zona înconjurătoare sunt în ruine.

„Ultimele zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în astfel de condiții extrem de dificile”, a declarat Sîrski. „Operațiunea de apărare a Bahmutului continuă. Au fost luate toate deciziile necesare pentru apărare”.

O școală din Bahmut și clădiri de apartamente, fotografiate pe 8 mai 2022.

O școală demolată și clădiri de apartamente în flăcări, fotografiate pe 15 mai 2023.

„În tot orașul, șiruri de blocuri și locuințe, școli, magazine și alte construcții administrative au fost reduse la moloz fumegând, iar părți ale orașului care, în urmă cu un an, erau mărginite de copaci și parcuri, sunt acum complet lipsite de orice vegetație și acoperite de praf și moloz cărămiziu", spun cei de la Maxar Technologies, care au realizat aceste imagini.

Clădirile Universității și un turn de radio, fotografiate pe 8 mai 2022.

Aceeași zojnă fotografiată la ceva mai mult de un an, pe 15 mai 2023.

Luptele sângeroase pentru oraș dare s-au purtat în ultimele luni s-au soldat cu pierderi grele de ambele părți, în ciuda faptului că experții militari pun la îndoială valoarea strategică a orașului pentru ofensiva Rusiei.