Banca Mondială aprobă un nou ajutor pentru redresarea Ucrainei

Banca Mondială a aprobat un ajutor suplimentar de 530 de milioane de dolari pentru reconstrucția și redresarea Ucrainei ca urmare a masivei invazii militare a Rusiei vecine.

Pe 30 septembrie, banca a declarat că noul pachet financiar ridică ajutorul total acordat Ucrainei de la invazia Rusiei, la 24 februarie, la 13 miliarde de dolari, din care 11 miliarde de dolari au fost deja plătite.

Directorul regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a declarat că banca estimează că Ucraina va avea nevoie, în total, în următorii trei ani, de mult peste 100 de miliarde de dolari.

Ajutorul a fost aprobat la o zi după ce Rusia a trecut la confiscarea oficială a încă patru regiuni ucrainene ocupate parțial de trupele rusești, ceea ce a atras o condamnare pe scară largă din partea Statelor Unite și a țărilor europene. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că nu va accepta niciodată anexările ilegale ale Moscovei și a îndemnat Occidentul să accepte cererea Ucrainei de a intra în NATO.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.