Banca Mondială: Europa și Asia Centrală continuă să se confrunte cu probleme legate de pandemie

Banca Mondială avertizează că regiunea Europei și Asiei Centrale continuă să se confrunte probleme legate de pandemia de coronavirus având efecte negative asupra economiilor țărilor din regiune. Raportul dat astăzi publicității se referă la economiile din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kosovo. Kârgâzstan, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Raportul estimează o creșterea economică pentru cele 23 de din regiune la 3,9% în 2021. Creșterea economică globală este estimată de Banca Mondială la 5,6%. Creșteri economice mari înregistrează Statele Unite si China.

Banca avertizează însă că „mai multe țări din Asia Centrală, Europa de Est și Balcanii de Vest se confruntă cu blocaje legate de producerea, achiziționarea sau livrarea de vaccinuri asigurate prin instalația COVAX sau alte acorduri” și că ”creșterea ar putea fi mai slabă decât cea prevăzută dacă pandemia durează mai mult decât se aștepta, condițiile de finanțare externă se înrăutățesc sau tensiunile geopolitice din regiune cresc mai mult", se arată in raport. Banca Mondiala avertizează si asupra presiunilor inflaționiste din Armenia, Belarus, Georgia, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turcia și Ucraina .

Se preconizează că economia rusă va crește cu 3,2% în 2021, în timp ce Balcanii de Vest se așteaptă să revină la creșterea anuală de 4,4%. Pentru tarile din aceasta regiune plasate in Europa Centrală creșterea economică estimata este de 1,9% în acest an.