BNM admite că dezvoltarea cu succes a economiei moldovene „va fi pusă în pericol” dacă nu se introduce paradigma dezvoltării durabile în finanțele țării.
„Tranziția către o economie cu emisii de gaze cu efect de seră (GES) reduse și mai circulară se intensifică la nivel mondial și în Europa, ceea ce implică atât riscuri, cât și noi oportunități pentru economie și entitățile din sectorul financiar”, se spune în documentul aprobat recent de banca centrală.
BNM consideră că sectorul financiar moldovenesc ar trebui să includă gestionarea riscurilor de mediu, în special a celor climatice, și a riscurilor sociale aferente. Totodată, Republica Moldova s-ar putea baza pe taxonomia Uniunii Europene (UE) a activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului, potrivit BNM.
Un comunicat de presă al instituției precizează că Foaia de parcurs reprezintă „un document strategic de orientare pentru BNM, entitățile din sectorul financiar, precum și alte părți interesate în dezvoltarea și promovarea finanțării durabile în țară, fiind elaborat și dezvoltat în cooperare cu Corporația Financiară Internațională (IFC)”.
- Te-ar putea interesa și: Parlamentul aprobă atragerea unui împrumut de la FMI de 170 milioane de dolari
Printre obiectivele Foii de parcurs pentru anii 2024-2028 se află formarea unei „viziuni strategice” care să conducă la dezvoltarea finanțării durabile în Republica Moldova; introducerea termenilor de bază ai finanțării durabile în cadrul legal al sistemului financiar; elaborarea unui plan de acțiune pentru politica de finanțare durabilă a țării.
„Foaia de parcurs este concepută pentru a asigura alinierea eforturilor părților interesate, inclusiv ecologizarea investițiilor și a achizițiilor publice, asigurarea sprijinului guvernamental pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și agricultori, precum și ecologizarea sectorului energetic și a eforturilor de eficiență energetică în Republica Moldova”, se mai spune în documentul BNM.
Decizia BNM este circumscrisă angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Fondul Monetar Internațional pentru programul susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te