Banda rezervată transportului public între bine şi rău

Your browser doesn’t support HTML5

Banda rezervată transportului public între bine şi rău

Primăria Chişinăului a insistat şi, iată, avem în capitală de la o vreme benzi rezervate transportului public. Ideea e frumoasă, fireşte, dar, ca de obicei, punerea în practică e marea problemă a moldovenilor.

Să remarcăm că acum cei care circulă cu transportul personal, cu maşinile, trebuie să suporte nişte ambuteiaje crâncene, să piardă şi mai mult timp pentru deplasarea prin oraş. „Aşa le trebuie, să se mai înveţe să urce în troleibuze şi autobuze!”, a declarat maliţios un coleg jurnalist. Îi dau dreptate, dar numai până la un punct. Şi-l rog pe colegul jurnalist să ciulească urechile la ce o să-i spun aici.

Da, transportul public poate să aibă banda sa şi poate să ceară privilegii pe drumurile capitalei. Dar ca să nu existe dubii, acest transport public trebuie să fie în regulă, să-ţi ofere condiţii perfecte. Şi mă întreb: e OK transportul public din Chişinău? Ca să nu lungesc vorba, o să vă aduc un singur exemplu care mă face să fug de el ca dracul de tămâie.

### Vezi și... ### „Vrem infrastructură, nu haltură”: Masa Critică Noiembrie


Vasăzică, e pandemie, în fiecare zi mor de Covid câte 30-40 de moldoveni, iar în troleibuzele şi autobuzele din Chişinău nu se respectă normele antiepidemice. Fiecare al doilea călătoreşte în transportul public cu masca sub nas sau sub bărbie, ba chiar nu are deloc mască. Şi ce să fac eu acum? Să las baltă maşina, în care mă simt mai protejat, şi să urc în troleibuzul în care oamenii fără măşti îmi suflă în ceafă? Asta îmi propune Primăria? Păi, dacă e aşa, stimabililor, să ştiţi că oamenii vor prefera să suporte ambuteiajele în maşinile lor.

Înainte să oferiţi benzi transportului public, asiguraţi-vă că acest transport public e OK, că în el oamenii poartă măşti. Voi nu puteţi face ordine, dar i-aţi băgat în ambuteiaje pe cei cu maşinile. Vi se pare fericită inovaţia voastră?