Bani pentru apărarea R. Moldova | Vedete cu concerte în sate depopulate din Orhei

„Ploaie de vedete” peste Orhei: artiști, plătiți de Ilan Șor, au evoluat în sate depopulate

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • România va acorda Republicii Moldova 600. 000 de dolari, prin intermediul fondurilor NATO, pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare. Diplomația de la București anunță că va oferi ajutoare financiare prin același mecanism și Ucrainei, care înfruntă agresiunea Federației Ruse, dar și Georgiei și Iordaniei, fiind în vorba de un ajutor total de 1,4 milioane de dolari. În acest context, TVR Moldova amintește despre vizitele recente la Chișinău ale miniștrilor Apărării din România și Germania, care au anunțat sprijin pentru modernizarea armatei Republicii Moldova. Acum câteva zile președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat, după ce câteva rachete ruse îndreptate asupra Ucrainei au traversat spațiul aerian moldovean, că Republica Moldova trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare antiaeriană.
  • Într-un discurs despre reformarea și extinderea blocului comunitar, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Uniunea Europeană își va respecta promisiunea în privința țărilor care au primit statutul de candidate - mai multe state din Balcani, Ucraina şi Republica Moldova. Cancelarul german a spus că extinderea spre est a Uniunii Europene este „un câștig pentru noi toți”, notează Newsmaker.md.
  • Un nou protest organizat de Partidul Șor a avut loc duminică în Chișinău. Ziarul de Gardă scrie că, și de această dată, protestatarii au fost aduși la proteste în mod organizat pentru a cere demisia președintei Maia Sandu și alegeri parlamentare anticipate. Cea de-a cincea duminică de proteste antiguvernamentale ale Partidului Șor se deosebește de cele anterioare prin faptul că simpatizanții Partidului Șor au încercat să protesteze în Piața Marii Adunării Naționale, însă accesul le-a fost blocat de poliție. În fața coloanei de manifestanți au circulat mașini cu carabinieri cu mascați.
  • Mai devreme, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că angajații MAI vor interveni în caz de necesitate, iar în „zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore”. O decizie adoptată de Comisia Situații Excepționale săptămâna trecută le-a oferit reprezentanților legii mai multe împuterniciri pentru a asigura ordinea publică în timpul protestelor.
  • Ploaie de vedete” peste Orhei: artiști, plătiți de Ilan Șor, au evoluat în sate depopulate, titrează Anticorupție.md. Potrivit jurnaliștilor publicației, Consiliul raional Orhei, format în mare parte din membri ai partidului Şor, a organizat spectacole în zilele de hram în localităţile rurale din acest raion. Iar vedetele autohtone plătite de Şor au cântat în sate aproape depopulate, pe scene improvizate la margine de drumuri, și cu foarte puțini spectatori. În timpul concertelor, reprezentanții Partidului Șor au făcut și agitație electorală pentru formațiune.
  • Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Moscovei, s-a arătat nedumerită și indignată de decizia conducerii companiei publice Teleradio-Moldova de a nu transmite în direct, la TV, serviciul divin oficiat la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” de hramul municipiului Chișinău, scrie Agora.md. Într-un comunicat, reprezentanții Mitropoliei au apreciat drept tendențioasă afirmația conducerii Teleradio-Moldova prin care aceasta acuză subtil Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, în persoana Mitropolitului Vladimir, de „susținere fățișă sau indirectă a războiului din Ucraina”. Directorul Teleradio Moldova, Vlad Țurcanu, a precizat că televiziunea a transmis totuși slujba religioasă dedicată Hramului orașului Chișinău, oficiată la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Capitală.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară știrea TV8 că Partidul PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc, fost adjunct la Inspectoratul General al Poliției și căutat acum de poliția moldoveană, participă la protestele antiguvernamentale ale Partidului Șor.
  • Citită cu deosebire pe Facebook este și știrea Europei Libere despre măcelul de la un centru de pregătire militară din Rusia, unde doi atacatori au deschis focul asupra unui grup de voluntari, într-un centru de antrenament militar din regiunea Belgorod.
  • Pe Instagram este virală postarea TV8 despre zeci de mii de persoane care s-au plimbat vineri, 14 octombrie, prin centrul Chișinăului, pentru a sărbători Hramul Orașului.