„Banksy din Rusia” se folosește de arta stradală pentru a denunța conflictul din Ucraina

Localnicii trec pe lângă picturi murale pe care scrie „Cer fără rachete” (cu un câmp de floarea-soarelui, simbolul național al Ucrainei), „Dublu portret” și „Nostalgie”, create de artistul Vladimir Ovcinnikov care locuiește în orașul rus Borovsk, situat la aproximativ 115 kilometri sud-vest de Moscova, pe 7 decembrie.

De la pensionarea sa, în 1999, Vladimir Ovcinnikov, în vârstă de 85 de ani, a pictat zeci de picturi murale care înfățișează locuitori, figuri istorice și victime ale represiunilor din epoca stalinistă.

Dar o pictură murală reprezentând o fată într-o rochie albastră și galbenă (culorile steagului ucrainean) în timp ce o bombă cade de sus pe casa ei,  pictură sub care e scris cuvântul „Stop",  a stârnit furia autorităților de la Moscova din cauza noilor legi adoptate de guvernu, care incriminează opoziția față de campania militară din Ucraina.

 

Pe fundal se vede un panou publicitar care promovează forțele armate rusești. Ovcinnikov face o nouă pictură murală în Borovsk, pe 7 decembrie.

Ovcinnikov le-a spus jurnaliștilor de la Reuters că pictura murală cu fata îmbrăcată cu rochia în culorile naționale ucrainene a fost acoperită cu vopsea, iar el a fost obligat să plătească o amendă de 35 de mii de ruble (554 de dolari) pentru infracțiunea de „discreditare a armatei ruse", care prevede o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.


 

Un porumbel al păcii desenat de Ovcinnikov împodobește un perete din Borovsk.

Ovcinnikov a scris acolo unde a fost odată fata ucraineană cuvântul „bezumiye” (nebunie în limba rusă), scris cu litera latină Z, care a devenit un simbol al ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina. Poliția a acoperit imediat cuvântul cu vopsea.

În locul picturii murale acoperite cu vopsea, el a scris „pozor” (rușine), „fiasco” și „basta” (suficient), fiecare cu litera latină Z. Aceste cuvinte au fost și ele acoperite cu vopsea de poliție.


 

Pictură murală de Ovcinnikov pe zidul unei foste închisori, transformată astăzi în obiectiv turistic în Borovsk.

Deloc străin față de subiecte sensibile din punct de vedere politic, Ovcinnikov a încercat în repetate rânduri - cu un succes ocazional și scurt - să comemoreze în mod public victimele represiunilor sovietice din oraș cu memoriale și picturi murale.

Ovcinnikov desenează pe un zid din Borovsk bombe căzând.

Ovcinnikov consideră că activismul său - care include administrarea unei pagini de internet dedicate victimelor terorii politice - este penalizat de autorități din cauza faptului că este în dezacord cu narațiunea preferată de Kremlin, care glorifică URSS și rolul acesteia în înfrângerea Germaniei naziste, trecând sub tăcere cele mai întunecate capitole ale istoriei sovietice.

Pictura murală cu două femei care se țin de mână, cu panglici de culori similare celor de pe  steagurile rus și ucrainean în păr și cuvântul „Nostalgia” scris deasupra lor, a rămas până acum neatinsă. Ovcinnikov a declarat pentru AFP că acea pictură murală este o copie a unui afiș din epoca sovietică: „Această prietenie a fost distrusă, nu putem fi decât nostalgici".

Ovcinnikov se plimbă pe lângă un zid pe care  sunt expuse portrete realizate de el înfățișând personalități din Borovsk care au contribuit la explorarea spațiului.

Opoziția față de conflictul din Ucraina este susținută de istoria familiei lui Ovcinnikov, care a fost persecutată și reprimată în perioada sovietică. Bunicul său a fost împușcat de bolșevicii lui Lenin în 1919, iar tatăl său a fost arestat în timpul epurărilor lui Stalin din 1937.

„Acest subiect al represiunii politice și caracterul închis al acestui subiect, ștergerea memoriei istorice, este unul și același lucru cu ceea ce se întâmplă în cazul Ucrainei”, spune Ovcinnikov.


 

Vladimir Ovcinnikov atrage furia autorităților ruse cu picturile sale murale care critică invazia Moscovei în Ucraina.