Baricadele de la două treceri de la granița dintre Kosovo și Serbia au fost înlăturate

Camioane părăsind punctul de trecere al graniței dintre Kosovo și Serbia de la Jarinja

Baricadele de la două treceri de la granița dintre Kosovo și Serbia au fost înlăturate, ca parte a unui acord mediat de Uniunea Europeană pentru a dezamorsa disputa cu privire la plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor. Înlăturarea pe 2 octombrie a baricadelor improvizate de la Jarinja și Brnjak pune capăt unei situații potențial explozivă într-o regiune volatilă. La un moment dat, guvernul sârb a trimis avioane de luptă de-a lungul frontierei, într-o demonstrație de forță.

Trecerile au fost blocate de sârbii locali după ce autoritățile kosovare au ordonat pe 20 septembrie tuturor șoferilor care intrau în Kosovo din Serbia să folosească plăcuțe de înmatriculare tipărite, valabile 60 de zile. Guvernul kosovar a declarat că măsura a fost o ripostă la măsurile impusede Serbia șoferilor kosovari în 2008, când Kosovo și-a declarat independența față de Belgrad. Serbia nu recunoaște independența Kosovo și prin urmare nici dreptul său de a impune reguli și reglementări, cum ar fi înregistrarea mașinilor și camioanelor. Baricadele ridicate de sârbii locali la punctele de trecere Jarinje și Brnjak au determinat guvernul kosovar să trimită acolo unități de poliție.

Între timp, avioanele și elicopterele militare sârbe au survolat zona. Baricadele includeau autobasculante cu steaguri sârbești pe partea lor și mormane de copaci.

În cadrul acordului, baricadele au fost eliminate, iar autoritățile kosovare au dispus retragerea unităților sale speciale de poliție. Între timp, trupele din misiunea NATO din Kosovo vor fi desfășurate la punctele de trecere pentru următoarele două săptămâni, într-un efort de a contribui la asigurarea reluării fără probleme a traficului transfrontalier. Uniunea Europeană a intermediat discuții între oficialii guvernului sârb și ai celui kosovar la Bruxelles săptămâna aceasta pentru a depăși impasul. Oficiali europeni și americani au cerut, de asemenea, continuarea dialogul între Pristina și Belgrad pentru normalizarea relațiilor, care rămân tensionate în ciuda substnțialului comerțului transfrontalier.