Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă Moldova de Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, care a precizat că mai multe detalii vor fi oferite miercuri.
Guțul a fost reținută după ce Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat mai devreme, tot pe 25 martie, că a finalizat prezentarea probelor pentru cauza penală în care Evghenia Guțul și o secretară a fostului Partid Șor - declarat neconstituțional în iunie 2023 - sunt învinuite de „complicitate la finanțarea ilegală” a formațiunii de către „un grup criminal organizat”.
Într-o primă reacție, președintele Adunării Populare de la Comrat, Dimitri Konstantinov, a declarat, citat de presa locală, că legislativul autonomiei se va reuni de urgență, miercuri, în contextul reținerii bașcanei.
Cauza penală respectivă, în 68 de volume, a fost trimisă în judecată în aprilie 2024.
Evghenia Guțul a fost secretară a fostului Partid „Șor”, în perioada 2019-2022, și este acuzată de implicare în acțiuni de finanțare ilegală a formațiunii (inclusiv prin intermediul unor curse aeriene și terestre), preponderent din Federația Rusă. Procurorii spun că Guțul a fost implicată și în organizarea și remunerarea participanților la protestele antiguvernamentale din Chișinău, din toamna anului 2022.
Pentru asemenea infracțiuni, dacă va fi găsită vinovată, Guțul riscă 7 ani de închisoare.
Însăși Evghenia Guțul respinge acuzațiile și spune că dosarul său este unul motivat politic.
Procuratura Anticorupție (PA) a precizat că, în cadrul a 54 de ședințe de judecată au fost audiați peste 20 de martori și au fost cercetate probe materiale conținute în 66 de volume, precum și peste 40 de purtători de informație cu rezultatele măsurilor speciale de investigație.
În continuare, potrivit PA, urmează să fie examinate probele apărării.
- Te-ar putea interesa și: Donațiile - fictive, salariile - în plic, actele - în shredder: O fostă secretară din Partidul Șor a depus mărturie în cazul Guțul
Tot pe 25 martie, procurorii și ofițerii CNA au efectuat percheziții la un viceprimar din Orhei, într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze.
În luna mai 2023, Evghenia Guțul a fost aleasă bașcană, cu sprijinul forțelor aliate oligarhului fugar Ilan Șor, aflat la Moscova, unde se ascunde de justiția moldoveană care l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru corupție.
După scrutinul din UTA Găgăuzia, Guțul și persoane afiliate lui Șor au fost acuzate de coruperea alegătorilor, iar CNA a pornit o cauză penală. Din aceste motive, președinta Maia Sandu a refuzat să o confirme pe Guțul, în calitate de bașcan, ca membru din oficiu al guvernului.
În toamna anului 2024, Uniunea Europeană a sancționat-o pe Evghenia Guțul, alături de alți oficiali găgăuzi și lideri politici moldoveni, pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te