Un tribunal din Rusia a respins recursul înaintat de cunoscuta jucătoare americană de baschet Brittney Griner, condamnată la nouă ani închisoare pentru posesie și contrabandă ce droguri. O pedeapsă criticată la Washington drept „excesivă și disproporționată”.
De două ori medaliată cu aur olimpic și de șase ori campioană mondială, Griner, în vârstă de 32 de ani, este în detenție din 17 februarie, când poliția aeroportului internațional din Moscova a descoperit în bagajul atletei americane ulei de canabis, interzis în Rusia.
Griner se întorcea atunci în Rusia, unde activa din 2014. A fost condamnată pe 4 august la nouă ani într-o colonie penală.
Tribunalul a precizat că timpul pe care Griner îl va executa în închisoare va fi recalculat ținând cont de timpul ei în arest preventiv. O zi de arest preventiv va fi socotită drept 1,5 zile de închisoare, așa că baschetbalista va trebui să execute aproximativ opt ani de închisoare.
Însărcinatul cu afaceri american Elizabeth Rood, în prezent cel mai înalt diplomat american la Moscova, a calificat sentința de nouă ani menținută de judecătorii de apel drept „excesivă și disproporționată”.
În declarația sa finală din 25 octombrie, Griner și-a cerut scuze pentru greșeala sa, așa cum a făcut-o și la procesul inițial, spunând „Nu am intenționat să fac asta” și a cerut instanței să ia în considerare faptul că a pledat vinovată.
Există relatări care sugerează că Moscova și Washington continuă să discute un posibil schimb de prizonieri care să o implice pe cunoscuta atletă.
Președintele Joe Biden a desemnat un negociator pentru cazul lui Griner și a spus că administrația sa „lucrează din greu” pentru eliberarea ei.
Oficialii americani au spus anterior că în schimbul de prizonieri este cuprins și fostul militar american Paul Whelan, condamnat în 2020, în Rusia, la 16 ani închisoare pentru spionaj, acuzații pe care le neagă.
Unele rapoarte au sugerat că un acord l-ar putea cuprinde și pe traficantul de arme rus Viktor Bout, în timp ce alții spun că partea rusă insistă și pentru predarea lui Vadim Krasikov, un fost colonel de la Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, condamnat anul trecut pentru crimă în Germania.