Baza de la Deveselu și prin extensie România nu sunt periclitate de escaladarea tensiunilor dintre Iran și SUA

Generalul în rezervă Virgil Balaceanu.

Baza militară de la Deveselu, care găzduiește o parte din scutul american anti-rachetă și prin extensie România nu sunt periclitate de actuala escaladare a tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, a declarat generalul în rezevă Virgil Bălăceanu, fost șeful Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei. Într-un interviu cu Europa Liberă el a arătat că în acest moment, conflictul respectă „logica răspunsului proporțional”. Scutul a fost gândit să apere mai țările aliate de posibilele atacuri ale unor state imprevizibile, cum sunt Iranul și Coreea de Nord.

Interviul integral cu generalul Virgil Bălăceanu, aici.

„România pleacă de la premisa că este membră NATO. Scutul de la Deveselu face parte din sistemul de apărare balistică al NATO, în care managementul controlului este al Alianței Nord-Atlantice” – a subliniat generalul Bălăceanu.

Chiar dacă în acest moment, Statele Unite și Uniunea Europeană par să aibă poziții diferite când vine vorba de strategia față de Iran, generalul Bălăceanu atrage atenția că„ România trebuie să țină cont de parteneriatul strategic cu SUA, dar mai ales de esența a ceea ce reprezintă garanțiile de securitate pe care SUA trebuie să le dea României, luând însă în calcul și partea dialogului pe care îl propune UE.”

În opinia generalului în rezervă „UE rămâne un negociator important cu Iranul pentru o soluție pașnică, deci pentru evitarea înarmării nucleare a Iranului”.