BECS cere Procuraturii Generale să ancheteze acțiunile vicepremierului Spânu legate de contractul cu Gazprom

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a depus un denunț la Procuratura Generală cerând să fie investigată legalitatea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către Andrei Spânu, viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, în procesul de negocieri cu gigantul rus Gazprom și de prelungire a contractului de aprovizionare a R. Moldovei cu gaze naturale.

Deputații comuniști și socialiști consideră că guvernarea PAS nu ar fi întreprins măsuri necesare pentru a evita criza, ar fi „atras R. Moldova în jocuri geopolitice”, provocând „pierderi enorme cetățenilor, agenților economici și economiei în general”.

### Vezi și... ### În R. Moldova a fost instituită starea de urgență în sectorul energetic

Cetățenii R. Moldova plătesc astăzi un preț mult mai mare pentru gazele naturale „din cauza neprofesionalismului și a incompetenței guvernanților, dar și a declarațiilor geopolitice ale conducerii țării”, a declarat vicespeakerul parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea. „Vrem mai multă transparență în acțiunile autorităților”, a adăugat el.

De cealaltă parte, guvernanții au invocat „acțiuni neprietenoase”, „schimbare de atitudine din partea Gazprom” sau creșterea fără precedent a prețurilor internaționale ce ar fi dus la săltarea tarifului la gazele livrate R. Moldova.

### Vezi și... ### Președinta Sandu „nu a spus niciun cuvânt despre șantajul rușilor” („Gazeta de Chișinău”)

Vicepremierul Andrei Spânu i-a acuzat pe socialiști și comuniști că în trecut, în virtutea funcțiilor deținute, ar fi admis creșterea datoriilor artificiale la Moldova-Gaz și că nu ar fi admis difersificarea surselor energetice.