BEI acordă Ucrainei o tranșă de 500 de milioane de euro din pachetul de finanțare

Președintele BEI, Werner Hoyer

Banca Europeană de Investiții (BEI), divizia de creditare a Uniunii Europene, a declarat că a vărsat 500 de milioane de euro în contul guvernului Ucrainei, ca parte a pachetului său de răspuns urgent de solidaritate pentru această țară, care se luptă să respingă invazia Rusiei.

Într-un comunicat din 15 septembrie BEI precizează că fondurile fac parte dintr-un pachet de 1,59 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, care este susținut de garanții de la bugetul UE.

Cele 500 de milioane de euro urmează să ajute guvernul ucrainean să acopere nevoile prioritare de finanțare pe termen scurt și să asigure reparații urgente ale drumurilor, podurilor și infrastructurii feroviare deteriorate, se arată în declarație. „Lucrăm îndeaproape cu guvernul Ucrainei pentru a ne asigura că țara își poate menține și relua cele mai importante funcții în fața unor provocări și suferințe atât de mari”, a declarat președintele BEI, Werner Hoyer, în comunicat.

Ministrul ucrainean de finanțe, Sergii Marcenko, a declarat că fondurile sunt „cruciale” pentru stabilitatea economică a țării pe fondul războiului, care se află acum în a șaptea lună.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.