Belarus a început exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia și Lituania

Mercenarii Wagner antrenează personalul militar din Belarus

Belarus a început luni exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia și Lituania, în contextul în care tensiunile Minskului cu cele două țări membre NATO sunt tot mai mari din cauza venirii mercenarilor companiei Wagner în Belarus după scurta lor rebeliune din Rusia.

Atât Polonia, cât și Lituania au sporit securitatea la frontieră de când mii de luptători Wagner au ajuns în Belarus, țară aliată a Rusiei, în cadrul unui acord care a pus capăt rebeliunii lor armate de la sfârșitul lunii iunie și le-a permis acestora și liderului lor, Evgheni Prigojin, să evite acuzațiile penale.

Liderii celor două națiuni NATO au declarat că se așteaptă la provocări din partea Moscovei și a Minskului în zonele de frontieră cu Belarus, precum și cu exclava rusă Kaliningrad. Ei au făcut aceste declarații la începutul lunii august după ce două elicoptere belaruse au survolat, pentru scurt timp, la joasă altitudine, spațiul aerian polonez. Autoritățile belaruse au negat că elicopterele lor au intrat în Polonia.

Șeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki și președintele Lituaniei, Gitanas Nowseda. Suwalki, 3 august 2023

Ministerul belarus al Apărării susține că exercițiile care au început luni se bazează pe experiențele din „operațiunea militară specială” - termenul pe care Rusia îl folosește pentru războiul său din Ucraina. Oficialii de la Mimnsk au precizat că exercițiul include „utilizarea dronelor, precum și interacțiunea strânsă a unităților de tancuri și puști motorizate cu unități ale altor ramuri ale forțelor armate”.

Jocurile de război au loc în regiunea Grodno din Belarus, în apropierea așa-numitului culoar Suwalki - o fâșie de teren slab populată care se întinde pe 96 de kilometri de-a lungul graniței dintre Polonia și Lituania. Acesta leagă cele trei state baltice - Lituania, Letonia și Estonia - de restul alianței NATO și separă Belarusul de Kaliningrad, o exclavă rusească puternic militarizată la Marea Baltică. Acest teritoriu nu are nicio legătură terestră cu Rusia.

### Vezi și... ### NATO și „coridorul Suwalki”: o amenințare uitată

Analiștii militari din Occident au avertizat nu odată: coridorul Suwalki este o potențială zonă de conflict în orice confruntare între Rusia și NATO. Ei se tem că Rusia ar putea încerca să profite de această breșă și să izoleze cele trei state baltice de Polonia și de alte națiuni NATO.

Armata belarusă a declarat că se folosește intens de mercenarii ruși pentru a-și antrena trupele, iar exercițiile au început în momentul în care se pare că mai mulți luptători wagnerieni au sosit în țară. Potrivit Belaruski Hajun, un grup de activiști care urmărește mișcările de trupe din Belarus, mercenarii sosesc zilnic în grupuri mici.

Zona Gri, un canal Telegram legat de compania Wagner, a relatat luni că aproximativ șapte mii de mercenari Wagner se află într-o tabără în apropiere de Asipovici, un oraș situat la 230 de kilometri nord de granița cu Ucraina. Afirmația nu a putut fi verificată din surse independente.