Belarus: anchetă penală împotriva liderei opoziției Țihanovskaia

Svetlana Țihanovskaia, Berna, Elveția martie 2021.

Parchetul din Belarus a deschis o anchetă penală împotriva liderei opoziției Svetlana Țihanovskaia sub suspiciunea de pregătire a unui act terorist, informează luni agenția Belta, citându-l pe procurorul general Andrei Șved. Autoritățile din Belarus au anunțat săptămâna trecută că au arestat un bărbat care, potrivit lor, plănuia să provoace o explozie la Minsk și o alta la o unitate militară din apropierea orașului Borisov.

Procurorii au acuzat opoziția de implicare în incident, ceea ce aceasta a negat categoric.

Luni, procurorul general Andrei Șved a declarat că Țihanovskaia ar fi fost și ea implicată în pregătirea atacurilor teroriste, dar nu a furnizat detalii.

Procurorii au spus că vor cere extrădarea Svetlanei Țihanovskaia din Lituania, unde lidera opoziție belaruse s-a exialt la scurt timp după alegerile prezidențiale din august 2020, castigate – potrivit datelor oficiale – de președintele Alexandr Lukașenka. Alegerile au provocat cea mai mare acțiune de protest din istoria post-sovietică a țării, la care s-a cerut repetarea scrutinului, opoziția – susținută de sute de mii de belaruși – afirmând că alegerile au fost truncate. Statele Unite și Uniunea Europeană nu au recunoscut de asemenea rezultatul, impunând totodată sancțiuni împotriva oficialităților din Belarus pentru brutalitatea cu care forțele de ordine au reacționat la protestele anti-Lukașenka, care au durat luni de zile.