Belarus: blogger-ul Ilhar Losik întrerupe greva foamei

Blogger-ul belarus Ilhar Losik și soția sa, Daria.

Tânărul blogger din Belarus, Ilhar Losik și-a încheiat greva foamei, pe care o declarase pe 11 martie, după ce i s-a adus la cunoștință că s-au formulat noi capete de acuzare împotriva sa. Știrea a fost data de soția lui Losik, Daria care a precizat că soțul ei este acum în izolator.

Anunțul vine la o zi după ce lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, care trăiește în exil, le ceruse lui Losik și altor doi activiști aflați în închisoare să pună capăt grevei foamei.

### Vezi și... ### Bloggerul belarus Ihar Losik a intrat în greva foamei pentru a protesta contra unei noi acuzații

Losik, colaborator al postului nostru de radio Europa Liberă/Libertatea, a fost arestat în iunie 2020, sub acuzați că prin canalul său de Telegram ar fi incitat la „subminarea ordinii publice”. Alegerile prezidențiale din august 2020, câștigate – potrivit datelor oficiale – de președintele Alexandr Lukașenka, au provocat un val de proteste fără precedent. Acum mai puțin de două luni, Losik - în vârstă de 28 de ani - întrerupsese, după mai bine de șase săptămâni, o prima grevă a foamei.

Luni, Comisia americană bipartită pentru Drepturile Omului din Camera Reprezentanților a cerut autorităților din Belarus să-l elibereze imediat din închisoare Ilhar Losik. „Suntem profund îngrijorați de decizia autorităților din Belarus de a formula noi acuzații împotriva lui Losik, după ce îl țin deja în detenție de nouă luni, departe de tânăra sa familie”, se arată într-o declarație de presă comună a co-președinților Comisiei pentru Drepturile Omului, care poartă numele senatorului Tom Lantos. Totodată, este condamnată campania dură de reprimare a presei independente și a jurnaliștilor din Belarus.