Belarus: Amintirea victimelor represiunii politice
Cruci la groapa comună de la Kuropati, pe înălțimile Minskului, odinioară o pădure în care sute de oameni au fost executați între 1937 și 1941 de către NKVD.
Uladzimer Romanouski, în vîrstă de 72 de ani, cu portretele tatălui și mamei sale, arestați în 1937, respectiv 1938 și care au petrecut ani îndelungați în Gulag.
Zinaida Tarasevich, astăzi la 76 de ani, îține în mînă o cană primită de la mama ei, înainte de a muri. O “amintire” a ustensilelor folosite de părinții ei în anii petrecuți într-un lagăr din zona arctică a Rusiei.
Nadzeia Demidovich, 86 de ani, în casa ei din Kalodzishchi, pe înălțimile Minsk-ului. Demidovich spune că a fost condamnată la 25 de ani de lagăr în Kazahstan și Rusia sovietică pentru apartenența ei la Uniunea Tineretului Belarus, o orgnizație interzisă.
Alla Kanatush, 78 de ani, cu o fotografie a ei și a soțului ei, arestat în 1949 și condamnat la 25 de ani de lagăr.
Stanislau Shushkevich, primul lider al Belarus-ului independent, arată un portret al tatălui său, arestat de două ori, în 1936 și 1948, care a reușit însă să supraviețuiască lagărelor staliniste.
Uladzimer Kolas, 62 de ani, cu un portret al tatălui său, Heorhiy, și al bunicului, Danila, la Minsk. Cei doi au petrecut ani, condamnați la exil, dar au reușit să revină acasă în anii 1950.
Maia Kliashtornaia, 76, printre crucile mormîntului comun de la Kuropati, își comemorează tatăl, poetul Todor Klyashtorny, unul dintre cei 35 de scriitori uciși în noaptea de 29 octombrie 1937 de către NKVD.
Istoricul și lexicograful Leanid Marakou cu o listă a execuțiilor zilnice efectuate de NKVD în anii 1937-38.
La groapa comună de la Kuropati...