Belarus: poliția intervine din nou în forță împotriva protestatarilor

Unul din marșurile de protest de la Minsk, 1 noiembrie 2020.

În Belarus, poliția a tras în aer și a început din nou să rețină participanți la protestele de la Minsk, la care se cere demisia de la conducerea țării a lui Alexandr Lukașenka și organizarea de noi alegeri prezidențiale corecte, sub monitorizare internațională.

Mii de protestatari, s-ar putea să fie chiar zeci de mii, participă la Minsk la marșuri paralele, devenite între timp, evenimente cotidiene.

Se relatează că în multe cartiere din Minsk nu mai sunt legături de telefonie mobilă.

Tot duminică s-au închis trecerile terestre de frontieră cu Polonia, Lituania, Ucraina și Rusia deși cetățenii ruși pot tranzita Belarus, în drum spre casă.

### Vezi și... ### Belarus: trecerile terestre de frontieră închise pentru cetățenii străini

De la izbucnirea protestelor, pe 9 august, în noaptea în care s-a anunțat victoria lui Alexandr Lukașenka în alegerile prezidențiale, toată conducerea opoziției a fost reținută sau forțată în exil. Este cazul liderei opoziției, Svetlana Țihanovskaia, care a candidat în alegerile prezidențiale și care imediat după izbucnirea protestelor s-a refugiat în Lituania, împreună cu familia. Soțul ei, un cunoscut critic al regimului Lukașenka, este în închisoarea din primăvară.

De pe 25 octombrie, la îndemnul opoziției, în Belarus au loc și greve izolate - la care autoritățile au reacționat de asemenea cu brutalitate.