Belarus: solidaritate cu fotoreporterii reținuți la Minsk

Acțiune de solidaritate a unor publicații independente din Belarus cu fotoreporterii reținuți în cursul protestelor anti-prezidențiale, 17 septembrie 2020.

În Belarus, o serie de publicații independente, au lansat joi, 17 august, prima pagina fără fotografie, un gest de solidaritate cu doi fotoreporteri, reținuți după ce relataseră de la protestele de duminică de la Minsk, „Marșul Eroilor”.

Este vorba de fotoreporterul Serviciului belarus al Europei Libere/Libertatea (Svaboda.org) Ulaz Hridzin și de Alexandr Vasiukovici, colaboratorul paginii independente de internet, Tut.by - ambii arestați duminică într-o cafenea din Minsk. Sunt acuzați de „participare la o manifestație neautorizată”.

Fotogalerie semnată de Uladz Hridzin, condamnat miercuri de instanța din Belarus.

A doua noapte de proteste în Belarus

Zeci și sute de mii de belaruși protestează de pe 9 august împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale, câștigate de președintele Alexandr Lukașenka cu peste 80% din voturi. Protestatarii și opoziția consideră rezultatele măsluite.

Campania de intimidare lansată de autorități s-a extins și asupra presei, mai ales asupra presei independente și străine.

Pe 4 septembrie, șase jurnaliști din Belarus au fost condamnați la trei zile de închisoare după ce au fost reținuți în timp ce transmiteau de la un protest antiprezidențial din Minsk.

### Vezi și... ### Belarus: începe procesul unui grup de șase jurnaliști, reținuți în timpul protestelor anti-prezidențiale

Autoritățile din Belarus retrăseseră anterior și acreditările a cel puțin 17 jurnaliști străini- inclusiv cinci de la Europa Liberă/Libertatea - care au relatat despre protestele din întreaga țară.