Belarus spune că ambasada sa de la Londra a fost atacată, iar un diplomat a fost rănit

Ambasada Belarus de la Londra, septembrie 2014

Belarus susține că ambasada sa de la Londra a fost atacată de un grup de persoane care au deteriorat fațada clădirii, i-au agresat fizic pe diplomați, provocându-i răni „serioase” unuia dintre aceștia.

Poliția londoneză spune că a fost înștiințată despre un incident produs în fața misiunii diplomatice în seara zilei de 19 decembrie, unde „un membru al personalului a raportat că a fost agresat și a suportat o traumă facială”. Poliția a anunțat că reținut un bărbat în apropiere, pe 20 decembrie, și că investigațiile continuă.

O postare pe rețele de socializare arată în fața ambasadei belaruse a avut loc o mică acțiune de protest în ziua în care s-a produs incidentul.

### Vezi și... ### RFE/RL își exprimă îngrijorarea față de soarta jurnalistului din Belarus Andrei Kuznecik

Potrivit ministerului de externe de la Minsk, diplomatul rănit a avut nevoie de „îngrijiri medicale urgente”, după ce medicii i-au diagnosticat o fractură nazală și o traumă dentară, precum și o comoție cerebrală ușoară.

Ministerul spune că atacatorii ar face parte din „grupul radical de emigranți Nadzeia”.

Un grup de pe Facebook cu același nume a anunțat că nu are nicio legătură cu acest „incident dezgustător”. Grupul pare să susțină opoziția politică din Belarus, care este supusă unei represiuni violente după alegerile prezidențiale disputate de anul trecut, în urma cărora liderul autoritar Aleksandr Lukașenka și-a asumat cel de al șaselea mandat consecutiv.

Politicienii și activiștii din opoziție spun că votul a fost fraudat.