Principala tabără improvizată de migranții din Orientul Mijlociu, adunați în Belarus, la granița cu Polonia și UE, a fost evacuată - au informat joi autoritățile de la Minsk. Informație confirmată ulterior de forțele de ordine poloneze. Tot joi, pentru prima data, sute de migranți din Irak au fost repatriați, de pe aeroportul din Minsk.
Your browser doesn’t support HTML5
Agenția de știri belarusă Belta a relatat că migranții care se adăposteau în pădure au foști duși într-o hală încălzită, din apropiere.
"Nu mai există alte tabere... dar există grupuri izolate de migranți care apar în alte locuri încercând să treacă frontiera. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore” a mai declarat un purtător de cuvânt al poliției de frontieră poloneză.
Țările europene acuză Belarus că a creat în mod deliberat criza de la frontiera cu Polonia, aducând migranți din Orientul Mijlociu pe care i-a îndreptat apoi spre granițele cu Polonia și Lituania, ceea ce Minsk-ul neagă.
Cea mai mare parte a migranților sunt irakieni, în special kurzi, care speră să ajungă într-o țară din UE. Cel puțin opt persoane au murit la graniță de la izbucnirea crizei în vară, inclusiv un tânăr sirian de 19 ani care s-a înecat într-un râu încercând să treacă în UE.
Mai multe despre zona din care vin cei mai mulți migranți, în blogul de călătorie al Sabinei Fati: „Călătoriile Sabinei - Kurdistan 2021”.
Joi, purtătoarea de cuvânt a președintelui belarus, Alexandr Lukașenka a declarat că în țară sunt aproximativ 7.000 de migranți, inclusiv cei de la graniță.
Ea a spus că Belarus își va asuma responsabilitatea pentru trimiterea a 5.000 dintre migranți acasă dacă acesștia vor să plece și a pretins că Angela Merkel, cancelara Germaniei, ar fi promis că va negocia cu UE pentru crearea unui coridor umanitar către Germania pentru restul de 2 mii de migranți.
În cursul săptămânii, Merkel a avut două convorbiri telefonice cu Lukașenka, fiind primul lider occidental care a intrat în contact cu președintele belarus de la realegerea acestuia în funcție, anul trecut, în cursul unor alegeri considerate fraudate. Controversatul scrutin prezidențial din 9 august 2020 a provocat un val de proteste în Belarus, reprimate cu brutalitate de autorități.
Berlinul a negat orice înțelegere cu Lukașenka cu privire la posibilitatea unui astfel de coridor umanitar, spunând că „stă alături” vecinului său, Polonia.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki avertizase anterior că orice discuție directă cu autoritățile de la Minsk, ar legitima regimul lui Lukașenka.
Guvernul polonez a avertizat, de asemenea, împotriva oricărui acord privind criza migranților, făcut „peste capetele noastre”.