Belarus | Zece apărători ai drepturilor omului, amenințați cu închisoare pe termen lung

În timpul procesului Marfei Rabkova și al altor 9 persoane implicate în dosarul „Acțiunea revoluționară”. Minsk, 6 septembrie 2022

Procurorii belaruși au cerut unui tribunal din Minsk să-i condamne la pedepse lungi cu închisoarea pe Marfa Rabkova, cunoscută apărătoare a drepturilor omului, și pe alți nouă activiști, pentru presupusul rol în organizarea protestelor antiguvernamentale de acum doi ani.

### Vezi și... ### Doi ani de la protestele anti-Lukașenko din Belarus : „Am subestimat cruzimea regimului” (Svetlana Țihanovskaia)

Unul dintre inculpații din acest caz, Akikhira Hayeuski-Khanada, a declarat într-o scrisoare publicată pe contul de Facebook al grupului Pisma Solidarnosti (Scrisori de solidaritate) că procurorii cer 15 ani de închisoare pentru Rabkova. Potrivit scrisorii, procurorii au cerut instanței să îi condamne pe ceilalți inculpați la pedepse cuprinse între cinci ani și 17 ani de închisoare. Procesul activiștilor, care a început în aprilie, se desfășoară cu ușile închise.

Rabkova se confruntă cu numeroase acuzații pentru că ar fi organizat și încurajat activități care încălcau ordinea civilă și ar fi făcut apel public la acțiuni care amenințau securitatea națională. Și în cazul ceilalți inculpați acuzații sunt asemănătoare.

Rabkova, care a respins acuzațiile, spunând că acestea sunt motivate politic, a fost arestată în septembrie 2020 și acuzată la început că a ajutat la pregătirea unei revolte în masă, acuzație pentru care ar fi primit o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.

Your browser doesn’t support HTML5

Lidera opoziției bieloruse: „Am subestimat cruzimea” regimului lui Lukașenka