Acuzând UE că folosește sancțiunile „ca instrument de presiune asupra unui stat suveran și independent”, ministerul belarus de Externe a mai spus că Minskul își suspendă participarea în Parteneriatul Estic, care urmărește o cooperare mai strânsă între UE și șase republici foste sovietice, Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Autoritățile belaruse au început, de asemenea, o procedură de suspendare a acordului de readmisie încheiat cu UE, a spus ministerul, adăugând că acest pas ar „afecta negativ” cooperarea în ceea ce privește „lupta împotriva migrației ilegale și a crimei organizate”.
Șeful delegației europene la Minsk, Dirk Schuebel, a fost convocat la ministerul de Externe pentru a fi informat în legătură cu aceste evoluții. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus pe Twitter că, prin retragerea din Parteneriatul Estic, Belarusul a făcut „încă un pas înapoi”, care va „escalada tensiunile mai departe”.
Republica Belarus spune de asemenea că și-a rechemat reprezentantul permanent la Uniunea Europeană pentru consultări după ce Bruxellesul a impus sancțiuni economice ca răspuns la aducerea forțată la sol a unui avion de pasageri și arestarea unui disident și prietenei acestuia aflați la bord.
Într-o declarație pe Facebook, la 28 iunie, ministerul de Externe belarus a sugerat ca și reprezentantul UE la Minsk să plece pentru consultări, afirmând că celor responsabili de introducerea sancțiunilor le va fi interzisă intrarea în țară.
### Vezi și... ### Un site de știri din Belarus își șterge arhivele pentru a-și proteja personalul și cititorii de persecuțiiAnunțul Minskului survine la patru zile după ce UE a impus sancțiuni principalelor exporturi belaruse și a restricționat accesul companiilor belaruse la împrumuturi. Bruxelles-ul a spus că reacționează la „intensificarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și reprimarea violentă a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor, precum și la aducerea forțată la sol a unui zbor Ryanair, la Minsk, la 23 mai 2021, și la detenția jurnalistului Roman Pratasevici și a Sofiei Sapega”.
Regimul Lukașenka se află sub presiune internațională din cauza reprimării protestelor pro-democrație în urma controversatelor alegeri prezidențiale din august 2020.