Autoritățile orășenești de la Bender, oraș subordonat administrației separatiste transnistrene, planifică să mute în afara orașului singurul centru de asistență pentru animalele fără stăpân. Ei explică acest lucru prin faptul că animalele din azil, în special câinii, fac gălăgie și acest lucru deranjează locuitorii din zonă.
Însă militanții pentru drepturile animalelor nu sunt de acord cu această abordare și intenționează să facă tot ce pot pentru a proteja azilul și a-i permite să rămână în raza orașului. Acum ceva timp, autoritățile au fost cele care au oferit terenul pe care azilul de animale se află în prezent. Instituția există din fonduri donate și colectate de voluntari și oameni cărora le pasă.
Într-o discuție cu corespondenta noastră în regiunea transnistreană Karina Maximova, coordonatoarea centrului de asistență pentru animalele fără stăpân, Irina Plagova, povestește cum a pus bazele azilului:
Irina Plagova: „Acolo, evident, nu era nici electricitate, nici încălzire, nici apeduct, nici canalizare. Am făcut o groapă ecologică pentru canalizare, avem toate actele în regulă, avem avizul inspectoratului sanitar-epidemiologic, am tras lumină, apă, am semnat contracte, am pus la punct toate aceste lucruri, plus un bloc pentru operații și altul post-operator. Singurul lucru pentru care nu ne-au ajuns bani a fost să cumpărăm un număr suficient de cuști. Și asta, pentru că oamenii ne cer ajutorul în fiecare zi, la orice oră, sau pur și simplu abandonează la poarta noastră acești căței mici de care nu au nevoie. Dacă oamenii ar fi înțeles și ar fi mers pe calea sterilizării, nu s-ar mai ajunge la situații în care animalele să fie aruncate în stradă. Dar avem ceea ce avem. Azilul nostru împlinește deja cinci ani. Dar în acest an numărul de căței care au ajuns la noi este pur și simplu inimaginabil de mare, noi nu am mai avut un asemenea val niciodată.”
Administrația locală din Bender propune acum mutarea azilului de animale în afara orașului, într-o zonă unde nu circulă transportul public. Voluntarii care au grijă de animale, după ce își încheie ziua de muncă, nu vor putea ajunge acolo. Și astfel azilul nu va putea funcționa normal, animalele vor avea de suferit. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, coordonatoarea centrului, Irina Plagova, propune ca administrația să ofere azilului un depozit dezafectat din apropiere – un loc unde și animalele se vor simți bine, și voluntarii vor putea veni și nici zgomotul de care se plâng acum vecinii nu va deranja.
Your browser doesn’t support HTML5
Irina Plagova: „Ce se poate face? Dacă situația e atât de gravă și zgomotul e atât de deranjant, eu le-am propus aleșilor locali din orașul nostru să vină la noi și să vadă – nu departe de noi avem un hangar, acoperișul căruia s-a prăbușit. Acesta are ziduri foarte înalte, până la 8 metri. De ce să ne mutăm în afara orașului în cazangeria aia abandonată sau la o fermă, și nu am putea rămâne aici, să mutăm pur și simplu cuștile în hambar? Acolo totul trebuie început de la zero, iar aici trebuie doar scoase resturile de la acoperiș și astfel și animalele vor avea lumină de zi. Vom pune cuștile pentru animale acolo, hangarul este foarte mare, animalele se vor simți bine, în plus va fi și o protecție împotriva zgomotului. Și nici nu va fi scump.”
Însă administrația orașului nu pare să fie dispusă să asculte vocea voluntarilor și insistă în continuare ca azilul pentru animale să fie mutat în afara orașului.