Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își propune „să ajute Republica Moldova să aibă aprovizionări neîntrerupte cu gaze și să-și diversifice rezervele de gaze, cumpărând de la furnizori europeni”. Acesta este „obiectivul principal” al împrumutului de 300 de milioane de euro, care va fi acordat autorităților de la Chișinău, a declarat vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Parlamentul de la Chișinău a ratificat, pe 7 iulie, acordul de împrumut cu BERD în valoare totală de 300 de milioane de euro, care ar ajuta Moldova să-și asigure rezerve de gaze naturale și să compenseze posibilele întreruperi ale livrărilor. Împrumutul va fi acordat pe un termen de trei ani, în două tranșe. Prima, de 100 de milioane de euro, va fi utilizată pentru crearea stocurilor strategice de gaze naturale. Cea de-a doua, de 200 de milioane de euro, va fi folosită pentru achiziții în situații de urgență, în cazul unor întreruperi a aprovizionării.
Vicepreședintele BERD a declarat Europei Libere că se așteaptă ca acest împrumut să accelereze adoptarea în ultima lectură a „legii gazului” în Parlamentul de la Chișinău, până la sfârșitul lunii iulie. „Este foarte importantă, îmbunătățește piața gazului”, a spus Pilloux.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit lui, BERD lucrează îndeaproape cu autoritățile moldovene și cu USAID „pentru a transforma Energocom într-un comerciant de gaze foarte competent și profesionist, care să beneficieze, de asemenea, de o bună administrare”.
În interviul pentru Europa Liberă, Alain Pilloux a mai spus că a doua parte a împrumutului va fi acordată numai la cererea autorităților de la Chișinău, după aprobarea consiliului de administrare al BERD. „În mod normal, ar trebui să fie folosită pentru cazuri de urgență, de posibile întreruperi a livrărilor, dar vedeți ce se întâmplă acum în Europa și n-aș fi surprins dacă aceste cazuri se vor materializa”, a declarat Pilloux.
La o întrebare despre evaluările băncii cu privire la capacitățile de stocare a gazelor în Republica Moldova și în țările vecine, vicepreședintele BERD a răspuns: „Fără a intra în detalii, există suficientă capacitate de depozitare în jurul Moldovei pentru a-l depozita în siguranță și a-l pune la dispoziția Moldovei”. Pilloux a răspuns afirmativ la întrebarea dacă BERD ia în considerare faptul că ar putea fi folosită conducta de gaze care vine din România spre Republica Moldova.
Potrivit acordului de împrumut, gazele vor fi cumpărate de la traderi de pe piețele regionale și vor fi stocate în depozitele subterane din regiune. Achizițiile vor fi făcute de comerciantul de energie de stat Energocom, în urma unor licitații, în condițiile stabilite de BERD.
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, responsabil de sectorul energetic, în cazul în care Gazprom va sista livrările spre Moldova, cele 300 milioane de euro de la BERD vor ajunge cel mult pentru o lună, într-o iarnă cu consum mediu de gaze. Rezervele de 24,5 de milioane de metri cubi cumpărate anterior de Energocom de la Moldovagaz ar asigura cu gaze Republica Moldova pentru aproximativ 3 zile pe timp de iarnă.
Una dintre cele mai sărace țări din Europa, R. Moldova este aproape în totalitate dependentă de livrările de gaze rusești pentru nevoile sale industriale și de încălzire.
Gigantul energetic rus Gazprom, controlat de stat, și R. Moldova au semnat un acord de furnizare a gazelor până în 2026, în urma unor negocieri dificile privind prețul.
### Vezi și... ### Allain Pilloux (BERD): Un „val de litigii” împiedică dezvoltarea portului Giurgiulești într-un moment critic