Partidul Democrat de guvernământ a propus trecerea la sistemul uninominal de alegere a deputaților, iar președintele Igor Dodon, la cel mixt, dar nici o propunere nu întrunește sprijinul unei majorități a alegătorilor; cel puțin așa sugerează rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice, dar publicității joi. În plus, mulți alegători își mai doresc menținerea sistemului actual, pe liste de partid. Corespondenta noastră la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a stat de vorbă despre diversele sisteme electorale cu parlamentarul conservator german de origine română Bernd Fabritius, raportor al Comisiei pentru Afaceri Juridice și Drepturile Omului a APCE.
Europa Liberă: Domnule Fabritius, se vorbește din ce în ce mai aprins în Moldova despre introducerea votului uninominal. PD dorește vot uninominal 100%, iar Partidul Socialist și președintele Dodon, vor un sistem mix. Ar fi o soluție bună, sau nu pentru democrația din R. Moldova?
Bernd Fabritius: „Nu este o soluție bună sub nici o formă, pentru că poate duce la niște soluții foarte dezavantajoase și în nici un caz democratice. Dau exemplul Germaniei: dacă am avea sistem de vot uninominal, Parlamentul bavarez ar fi compus 100% din parlamentari ai CSU (Uniunea Social Creștină), partidul din care fac și eu parte. Noi câștigăm toate razele electorale, cu un procent de 30%, iar celelalte 70 de procente se împart la alți cinci candidați. Asta înseamnă că nu am avea opoziție.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-o țară care este atât de vulnerabilă din punctul de vedere al sistemului mediatic, care este sub o influență dezavantajoasă de manipulare mediatică, din partea unui cerc de interese pe care nu trebuie să îl nominalizez direct, dacă ar exista votul uninominal, anumite partide ar avea un avantaj imens, folosindu-se de această manipulare mediatică și ar avea posibilitatea să își înlăture oponenții politici.”
Europa Liberă: Și totuși, vorbim de un sistem democratic, chiar dacă nu este foarte folosit. În Germania există sistemul mixt, de exemplu.
Bernd Fabritius: „Da, în Germania este parțial. Dar eu cred că o combinație din cele două sisteme - uninominal și mixt - este un sistem democratic. Sistemul uninominal 100% nu este democratic, pentru că nu va avea o reprezentare a tuturor vocilor din societate. Un vot strict uninominal duce la diminuarea pozițiilor politice (n.a. ale partidelor mai mici). Un sistem uninominal este un pas către un sistem monopartid, în care decizia este doar în mâna unui partid. De aceea eu nu sunt de acord cu acest sistem, pentru că permite impunerea unui partid care câștigă adepți prin manipulare și poate reuși să aibă majoritate în Parlament, într-un parlament care, așadar, nu reprezintă toate interesele societății. După mine, este nedemocratic. Eu sunt împotriva votului uninominal. O combinație este adecvată.”
Europa Liberă: Voi juca rolul acovatului diavolului prezentând avantajele votului uninominal: spre exemplu, faptul că nu votezi o listă, pe care nu știi cine este înscris, ci o persoană pe care o cunoști, care poate a crescut în același cartier cu tine, și în care ai încredere pentru că o cunoști. Când votezi o listă de nume, nu prea știi, de fapt, cui îi acorzi încrederea.
Bernd Fabritius: „Permiteți-mi să zâmbesc la această întrebare, înțeleg că în România se pune problema în acest fel, în Germania nimeni nu și-ar pune-o. Trebuie să conștientizăm că alegătorul nu cunoaște politicianul. Ați spus Dvs. că cetățenii își pot alege cunoscuți din cartier. Dar la alegerile naționale nu fiecare cartier are un politician. În principiu, într-o țară cu o structură, cu o tradiție democratică, partidele au un conținut politic. Ca alegător, eu nu vreau să aleg o persoană fizică pentru că îmi este simpatică, ci vreau să aleg un conținut politic. Vreau să aleg un proiect politic care îmi duce țara la prosperitate și în viitor. Iar asta doar câteodată este o persoană fizică. Așa că trebuie să aleg un program și un proiect de guvernare. Iar acest proiect de guvernare nu este legat de o persoană fizică.”