Preşedintele american Joe Biden și-a prezentat liniile de politică externă în prima vizită, făcută joi la Departamentul de Stat. El a insistat că Statele Unite trebuie să refacă alianțele vechi, zdruncinate de cei patru ani ai administrației Trump și să-și reia rolul de lider pe scena diplomatică internațioanlă.
### Vezi și... ### Biden cere eliberarea „imediată și necondiționată” a lui Navalnîi
Adresându-se angajaţilor din Departamentul de Stat, Biden a declarat că „America s-a întors. Diplomaţia a revenit". El a apărat valorile clasice ale diplomaţiei americane - promovarea democraţiei şi a drepturilor omului - valori care, a declarat actualul preşedinte, au fost abandonate de Donald Trump.
Tensiunile continue cu Rusia, arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi, concurenţa cu China şi recenta lovitură de stat militară din Myanmar sunt toate priorităţi pe agenda politicii externe a administraţiei Biden.
„I-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care Statele Unite tolerau acțiunile agresive ale Rusiei - imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, sau otrăvirea propriilor cetăţeni -", a afirmat Biden. „Nu vom ezita să creştem costurile pentru Rusia", dacă va persista cu această strategie.
America trebuie „să facă faţă progresului autoritarismului, în special ambiţiilor crescânde ale Chinei şi dorinţei Rusiei de a ne slăbi democraţia", a mai spus preşedintele Biden.
Cu toate acestea, noul preşedinte nu a vorbit despre măsurile concrete promise de consilierul său de securitate naţională Jake Sullivan menite să „tragă la răspundere Moscova" şi nu a spus aproape nimic despre strategia faţă de China, ţară considerată în mod unanim adversarul strategic numărul unu al Statelor Unite.
Referitor la alianțele tradiționale, Biden a evidenţiat eforturile de a reconstrui relaţiile cu aliaţi precum Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud şi membri ai Uniunii Europene.
Președintele Biden a anunţat îngheţarea retragerii trupelor americane din Germania, precum şi încetarea sprijinului american pentru acţiuni ofensive în Yemen.
Totodată, Biden va semna, de asemenea, un ordin executiv prin care să se revină la cifra de 125.000 de refugiaţi care să poată fi admişi în timpul primului an fiscal al administraţiei