Președintele american Joe Biden, și-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului între Israel și palestinienii din Fâșia Gaza dar nu a solicitat direct încetarea ostilităților.
Într-o convorbire telefonică, pe 17 mai, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Biden „și-a reafirmat sprijinul ferm pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ” și „a discutat despre progresele operațiunilor militare ale Israelului împotriva Hamasului și a altor grupări teroriste din Gaza”, se arată într-o declarație a Casei Albe.
### Vezi și... ### Armata israeliană spune că a lovit „ținte teroriste” în Fâșia Gaza
Pe de altă parte, șeful Statelor Majore reunite americane, generalul Mark Milley, a avertizat luni Israel cu privire la riscul extinderii conflictului cu Hamas dincolo de Fâşia Gaza, subliniind că "nimeni nu are interesul să continue luptele".
„Nimeni nu neagă dreptul Israelului de a se apăra", le-a declarat generalul Milley jurnaliştilor în avionul cu care zbura spre Bruxelles, unde urmează să participe la o reuniune a şefilor de stat-major ai NATO. Dar „sunt ucişi civili, sunt ucişi copii", a subliniat generalul Milley.
Între timp, în Consiliul de securitate ONU, Statele Unite s-au opus încă o dată adoptării unei declaraţii care îndemna la „încetarea violenţelor" între israelieni şi palestinieni.
Bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza au fost reluate luni, la capătul unei săptămâni care a făcut deja 200 de morţi în enclava palestiniană, în timp ce mişcarea Hamas îşi continuă tirurile de rachete.
Potrivit unui bilanț palestinian, printre victime se numără cel puţin 59 de copii. Totodată s-au înregistrat peste 1.300 de răniţi.
Pe partea israeliană, zece persoane au fost ucise, printre care un copil, şi aproape 300 de persoane au fost rănite în urma tirurilor de rachete.