Biden către legislatorii din Partidul Democrat: „Nu plec nicăieri!”

Joe Biden sosind duminică la Casa Albă după o serie de apariții publice în statul Pennsylvania. Soția lui, Jill, este ferm de părere că el nu are niciun motiv să se retragă din cursa electorală.

Președintele SUA, Joe Biden, candidat la un nou mandat la alegerile din toamnă, a spus luni că nu are de gând să iasă din cursă, în ciuda îngrijorărilor privind capacitatea sa de a concura cu republicanul Donald Trump și de a conduce țara încă patru ani.

„Sunt ferm decis să rămân în cursă”, a insistat Biden într-o scrisoare către colegii săi din Partidul Democrat. Unii dintre ei începuseră să se întrebe dacă nu cumva ar fi mai bine ca veteranul Biden să lase locul unui candidat mai tânăr, după prestația sa dezamăgitoare din prima dezbatere cu Trump, luna trecută.

„Este timpul să ne unim, să mergem înainte ca un partid unit și să-l învingem pe Trump”, a scris Biden, adresându-se legislatorilor democrați când aceștia reveneau la muncă din mini-vacanța de 4 iulie, când s-a sărbătorit Ziua Independenței SUA.

Tot luni, într-un interviu la MSNBC, președintele a spus că el crede că americanul de rând dorește ca tocmai el să fie candidatul democraților la președinție.

În scrisoarea către congresmeni, Biden a spus că alegătorii decid cine candidează, nu „donatorii, presa sau chibiții” – într-o aluzie la faptul că unii din donatorii pentru campania sa, ca Abigail Disney, moștenitoarea „imperiului Disney”, au anunțat că-și suspendă contribuțiile în așteptarea unei discuții în Partidul Democrat despre șansele lui Biden.

După dezbaterea din 27 iunie, de la CNN, când a părut incoerent, absent și incapabil să demonteze minciunile rivalului său republican, Biden, care are 81 de ani, a insistat că a avut doar o zi proastă, dar irelevantă.

Familia, în frunte cu prima doamnă, Jill Biden, l-a sfătuit să nu se retragă din cursă.

„N-aș concura dacă n-aș fi sigur că eu pot să-l înving pe Trump”, a spus Biden luni.

Pe fondul discuțiilor tot mai ample din presă și de pe culoarele puterii, principalii lideri democrați și-au arătat public sprijinul pentru Biden, cu puține excepții.

Dar dubiile privind capacitatea lui de a-l învinge pe Trump se mențin, inclusiv în comentariile acelei părți a presei americane care înclină în general de partea democraților.

Într-un interviu la CNN, duminică, senatorul democrat Chris Murphy a declarat că această săptămână, în care Biden va găzdui la Washington un summit aniversar NATO, va fi „critică” pentru evoluția campaniei electorale. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te