La Washington, președintele american Joe Biden s-a declarat „profund îngrijorat” de condamnarea lui Navalnîi și a cerut eliberarea acestuia „imediată și necondiționată” pentru că și el trebuie să se bucure de drepturi în baza Constituției ruse, ca orice alt cetățean. Dar Navalnîi „este acum atacat din cauza că vorbește deschis despre corupția” din țară, a mai remarcat președintele Biden, în primul său discurs de politică externă. Cu o zi mai devreme, un grup bipartit de senatori a înaintat un proiect de lege care prevede sancționarea oficialităților ruse responsabile de tentativa de otrăvire a lui Navalnîi cu agentul neurotoxic Noviciok. Aceasta a avut loc la sfârșitul lui august anul trecut, în Siberia dar Moscova respinge orice amestec sau responsabilitate, motiv pentru a refuzat să deschidă și o anchetă penală.
Tot joi, secretarul de stat al american Antony Blinken a discutat la telefon cu omologul său rus Serghei Lavrov, despre tentativa de otrăvire a opozantului rus Alexei Navalnîi și recenta condamnare a acestuia la închisoare, despre „amestecul Rusiei în alegerile americane din 2020 , agresiunea militară rusă în Ucraina şi Georgia'' şi recentul atac cibernetic amplu asupra unor instituții federale americane, atribuit Moscovei.
„Secretarul de stat american a reiterat hotărârea preşedintelui Biden (...) de a acţiona cu fermitate în apărarea intereselor Statelor Unite ca răspuns la actele Rusiei, care ne afectează pe noi sau aliaţii noştri", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.