Biden îi cere lui Putin să ia măsuri împotriva hackerilor, după ultimul atac din SUA

Vladimir Putin (stânga) și Joe Biden (dreapta), la întâlnirea lor de la Geneva, 16 iunie 2021

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, să „ia măsuri” împotriva grupurilor care efectuează atacuri cibernetice de tip ransomware din Rusia, a anunțat Casa Albă.

Într-o convorbire telefonică, vineri, Biden i-a spus lui Putin că Statele Unite vor întreprinde „orice acțiune necesară” pentru apărarea americanilor și a infrastructurii critice în fața acestor amenințări.

Apelul a avut loc la o săptămână după ce sistemele informatice ale companiei IT Kaseya din Florida au fost vizate de un atac de tip ransomware care a afectat sute de companii din America și până la 1.500 de companii la nivel global.

Biden a vorbit cu Putin despre atacurile ransomware desfășurate „de criminali cu sediul în Rusia, care au afectat Statele Unite și alte țări din întreaga lume”, a declarat Casa Albă, într-un comunicat de presă.

Experți în securitate cibernetică spun că ultimul atac ransomware a fost unul din cele mai mari de până acum. Grupul cibernetic criminal REvil bazat în Rusia a cerut bitcoini în valoare de 70 de milioane de dolari ca răscumpărare pentru deblocarea computerelor.