Biden: Exploziile de la Nord Stream au fost un sabotaj

Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată, pe 30 septembrie, că exploziile care au distrus conductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost rezultatul unui sabotaj.

Biden a mai spus că rușii „au vehiculat dezinformări și minciuni” și că SUA vor colabora cu aliații lor pentru a investiga exploziile. Vorbind cu reporterii la Casa Albă, el a adăugat că vor fi trimiși scafandri pentru „a afla exact ce s-a întâmplat”. Statele Unite colaborează deja cu aliații pentru „a spori protecția acestei infrastructuri extrem de importante”, a adăugat el.

Ministerul german de Interne a declarat că poliția patrulează în Marea Nordului și în Marea Baltică cu „toate forțele disponibile”. Exploziile care au avut loc înaintea unor scurgeri uriașe de gaze din conducte „au corespuns probabil unei încărcături explozive de câteva sute de kilograme”, au scris anterior, la 30 septembrie, Danemarca și Suedia într-o scrisoare adresată Națiunilor Unite.

Exploziile au dus la patru scurgeri și la evacuarea de gaz metan. În scrisoarea adresată Consiliului de Securitate al ONU, cele două țări au precizat că coloanele de gaz perturbă navele aeriene și maritime și ar putea fi periculoase pentru viața marină. În plus, în mediul înconjurător se produce un efect de gaz de seră.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.