Associated Press notează că este un nou efort de a pedepsi Moscova pentru războiul său de aproape 3 ani în Ucraina, tocmai când președintele ales Donald Trump se pregătește să revină în funcție la 20 ianuarie după ce a promis în campanie să pună capăt rapid conflictului.
Administrația democrată la sfârșit de mandat a prezentat noile sancțiuni ca fiind cele mai importante de până acum împotriva sectoarelor petrolului și gazelor naturale lichefiate ale Moscovei - motorul economiei Rusiei. Oficialii de la Washington au declarat că sancțiunile, care pedepsesc entitățile care fac afaceri cu rușii, au potențialul de a costa economia rusă miliarde de dolari în fiecare lună.
Peste 180 de nave care transportă petrol și care sunt suspectate că fac parte dintr-o „flotă fantomă” utilizată de Kremlin pentru a se sustrage sancțiunilor petroliere, precum și comercianți, firme de servicii petroliere și funcționari ruși din domeniul energiei sunt, de asemenea, vizați de noile sancțiuni. Potrivit Departamentului Trezoreriei, mai multe dintre navele vizate sunt, de asemenea, suspectate că transportă petrol iranian sancționat.
În același timp, și oficialii britanici au anunțat vineri sancțiuni „complementare” împotriva sectorului energetic al Rusiei. Ambele țări vizează doi dintre principalii producători de petrol din Rusia, Gazprom Neft și Surgutneftegas, precum și zeci de filiale ale acestor companii.
„Statele Unite iau măsuri radicale împotriva principalei surse de venit a Rusiei pentru finanțarea războiului său brutal și ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. „Prin acțiunile de astăzi, mărim efectul sancțiunilor asociate cu comerțul cu petrol al Rusiei, inclusiv transportul maritim și finanțarea exporturilor de petrol ale Rusiei”.
Pericolul unei noi prietenii Trump-Putin
Oficialii administrației Biden au declarat, pe de altă parte, că va depinde în cele din urmă de administrația Trump dacă va păstra sau va elimina noile sancțiuni.
Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la sancțiuni, scrie AP. Dar Trump a declarat joi reporterilor că președintele rus Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu el, iar Kremlinul a confirmat că liderul de la Moscova ar fi gata de așa ceva.
Relația caldă a lui Trump cu Putin de-a lungul anilor a revine în aceste zile în centrul atenției. Merită notat și că președintele republican ales s-a opus, de asemenea, ajutorării costisitoarea a Kievului, promițând să acționeze rapid pentru a pune capăt conflictului după întoarcerea sa în funcție pe 20 ianuarie.
- Te-ar putea interesa și: Trump spune că întâlnirea sa cu Putin este în curs de pregătire
Trump a adăugat un nou nivel de incertitudine cu privire la viitorul sprijin american la începutul acestei săptămâni, când a părut să simpatizeze cu poziția lui Putin conform căreia Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO. Președintele ales a criticat administrația Biden pentru că și-a exprimat sprijinul pentru eventuala aderare a Kievului la alianța militară transatlantică.
Kremlinul a respins vineri noile sancțiuni, înainte de anunțul care era anticipat.
„Suntem conștienți că administrația va încerca să lase o moștenire cât mai dificilă în relațiile bilaterale pentru Trump și echipa sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În cazul în care administrația Trump ar lua măsuri pentru a reduce sancțiunile, notează AP, ar trebui mai întâi să informeze Congresul.
Administrația Biden a prezentat joi, în ajunul anunțării noilor sancțiuni împotriva Rusiei, un nou pachet de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari pentru Kiev, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
Zelenski ar fi trebuit să se întâlnească vineri cu Biden în Italia, dar Biden a renunțat la planurile sale de a călători în străinătate pentru a ajuta la supravegherea răspunsului federal la incendiile de vegetație care fac ravagii în Los Angeles.
La începutul acestei săptămâni, Trump și-a exprimat îngrijorarea cu privire la pierderile de vieți omenești din timpul conflictului din Ucraina, susținând în același timp că „acest război nu ar fi avut loc niciodată” dacă el ar fi fost președinte.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te