Adresându-se vineri Conferinței ONU asupra climei din Egipt, președintele Statelor Unite a spus că criza climatică globală este o amenințare existențială pentru planetă și a promis că țara sa va lua parte la combaterea efectelor modificărilor climaterice, relatează agenția Reuters
„Criza climatică e despre securitatea umană, securitatea economică, securitatea mediului, securitatea națională și despre viața însăși”, a spus Biden înainte de a scoate în evidență pașii pe care îi vor urma Statele Unite, care sunt a doua cea mai mare țară emițătoare de gaze cu efect de seră din lume.
„Stau aici ca președinte al Statelor Unite și spun cu încredere că Statele Unite ale Americii își vor atinge cotele de reducere a emisiilor până în 2030”, a spus șeful administrației de la Washington.
„E mai urgent ca niciodată să ne dublăm angajamentele climatice”
Discursul președintelui american a fost menit să le reamintească delegaților la conferința COP27 de la Sharm el-Sheikh să mențină în vigoare țelul de a ține media creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, pentru a evita cele mai grave consecințe ale încălzirii globale, într-un moment în care mai multe crize, de la un război în Europa la inflație, distrag atenția internațională.
„În acest context, e mai urgent ca niciodată să ne dublăm angajamentele climatice. Războiul Rusiei nu face decât să sporească urgența de a elibera lumea de dependența de combustibilii fosili”, a mai spus Biden.
### Vezi și... ### Guterres: Planeta noastră trimite un semnal de alarmăÎnainte de sosirea lui Biden la Conferința din Egipt, administrația de la Washington a încercat să pregătească lansarea unui plan intern de a impune industriei extractive americane măsuri de reducere masivă a emisiilor de metan, unul din cele mai dăunătoare gaze cu efect de seră, în ciuda unui lobby contrar făcut luni de zile de producătorii de gaz și petrol din Statele Unite.
Washingtonul și Uniunea Europeană, continuă Reuters, urmau să anunțe vineri un plan comun de acțiuni contra industriilor emițătoare de carbon, pornind de la un acord internațional lansat anul trecut, semnat de 119 de țări, care prevede reducerea emisiilor mondiale cu 30% în această decadă.
Scepticism
Anunțurile au fost întâmpinate cu scepticism în ce privește acțiunile guvernelor lumii pentru oprirea încălzirii globale.
Un raport ONU dat publicității săptămâna aceasta arată că emisiile globale sunt pe cale de a crește cu 10,6% până în 2030 față de nivelurile din 2010, în timp ce furtunile devastatoare, seceta, incendiile din păduri și inundațiile produc deja pagube de miliarde de dolari în întreaga lume.
### Vezi și... ### COP27: Statele Unite ezită să participe la acoperirea daunelor provocate de schimbările climaticeOamenii de știință spun că emisiile ar trebui de fapt să scadă cu 43% până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile pre-industriale, așa cum a fost formulată această țintă de acordul de la Paris din 2015 - un prag care dacă e depășit schimbările climaterice sunt scăpate de sub control.
Multe țări, inclusiv Statele Unite și unele state membre ale Uniunii Europene, cer de asemenea o sporire a livrărilor de combustibili fosili pe termen scurt pentru a ajuta la micșorarea prețurilor la energie, care au explodat după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.
### Vezi și... ### Kievul acuză Rusia că împiedică eforturile de combatere a încălzirii globale prin războiul din Ucraina