Biden la Kiev | Controverse pe scena politică din Statele Unite

Joe Biden și Volodimir Zelenski la Kiev, 20 februarie 2023

Vizita președintelui Biden la Kiev stârnește controverse pe scena politică americană.

Nu există nici o îndoială că gestul președintelui Biden de a vizita Kyievul și a se întâlni cu președintele Zelenski tocmai în contextul riscurilor asumate, o călătorie cu trenul și escala din capitala Ucrainei, în condiții de război și fără ca Statele Unite să aibă acolo personal militar, ilustrează sprijinul puternic al administrației pentru respingerea agresiunii ruse.

O vizită mai mult decât simbolică, în apropierea aniversării a un an de la invazia lui Putin, care a fost analizată ca atare la Washington, dar și la Moscova. În capitala rusă, ea este cu-atât mai semnificativă cu cât a precedat un discurs al liderului de la Kremlin, așteptat cu interes dar nu și cu speranțe că conflictul se va încheia curând.

În Statele Unite, ceea ce se știe e că, în general, republicani cu funcții semnificative în comitetele din Camera Reprezentanților sprijină, la fel ca și administrația, ajutorul oferit Ucrainei. Dar firește că există și un context politic intern, care modelează reacțiile la vizita lui Biden.

### Vezi și... ### Lindsey Graham, senator republican american: Rusia trebuie desemnată stat sponsor al terorismului

„În timp ce el e acolo, cred că mulți americani se gândesc la noi înșine, OK, e preocupat de acele granițe, la celălalt capăt al lumii” – a spus guvernatorul statului Florida și potențial candidat prezidențial, Ron DeSantis, continuând: „Avem multe probleme acumulate aici, în țara noastră pe care el le neglijează”. Deputata de Georgia, Marjorie Taylor Green a caracterizat vizita lui Biden ca fiind „teribil de jignitoare”, adăugând pe Twitter că președintele ar fi optat pentru Ucraina în defavoarea Americii, în timp ce „forțează poporul american să plătească pentru guvernul ucrainian și războiul din Ucraina”.

Câteva voci din Partidul Republican ezită să continue cu același nivel de suport pentru Ucraina. Green, deputatul Matt Gaetz și alți nouă colegi republicani au introdus chiar o rezoluție denumită ”Oboseală cu Ucraina”, cerând Statelor Unite să oprească ajutorul militar și financiar. Dar așa cum președintele Biden a spus la Kyiv, în ciuda acestor voci, stridente și extreme și în alte chestiuni, sprijinul pentru Ucraina se menține puternic și bipartizan.„În ciuda dezacordurilor pe care le avem în Congres în legătură cu anumite chestiuni, se menține sprijin semnificativ pentru Ucraina” – a declarat președintele Biden, continuând „Nu este vorba doar despre libertate în Ucraina. Este vorba despre libertate și democrație în general”.

Liderul minorității democrate din Cameră, Hakeem Jeffries a scris pe Twitter: „Recunoscător președintelui Biden pentru conducerea sa, continuând să sprijinim Ucraina”. Senatoarea democrată Amy Klobuchar a declarat ”Președintele Biden a dat dovadă de curaj politic de la bun început, conducând coaliția de națiuni care sprijină curajosul popor ucrainean și pe președintele Zelenski”.

Contextul acestei vizite nu e doar aniversarea invaziei și anticipatul discurs al lui Putin, ci și știrile provenit de la agenții de informații că China ar putea lua în considerare să furnizeze armament, se crede în special muniție, Rusiei. Într-o lume în care nu mai are mulți prieteni, Putin s-ar bucura să obțină sprijin chinez, dar pe de altă parte Statele Unite doresc să comunice Beijingului cu claritate că, dacă face acest pas, vor fi consecințe.

### Vezi și... ### Pericolul manipulării istoriei. Cum folosesc Putin, Xi și Orbán istoria în propriul interes