SUA și Israelul promit să coopereze pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid s-au angajat împreună să împiedice Iranul să obțină arme nucleare, deși cei doi aliați au rămas divizați în ceea ce privește modalitățile specifice de a trata cu Teheranul.

„Nu vom permite Iranului să obțină o armă nucleară", a declarat Biden la 14 iulie, după semnarea Declarației comune de la Ierusalim, în timpul primei călătorii a președintelui american în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului. În declarație se reafirmă, de asemenea, sprijinul acordat de Washington pentru a menține avantajul militar regional al Israelului și pentru capacitatea acestuia „de a se apăra singur”. Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că Iranul va răapunde ferm și dur la orice „greșeală” comisă de Washington sau de aliații săi.

Lapid a declarat, după semnarea documentului, că „singura modalitate de a opri un Iran nuclear este ca Iranul să știe că lumea liberă va folosi forța”. Israelul și Statele Unite au încă divergențe referitoare la ce politică să adopte față de Iran. Biden a declarat că dorește să readucă Statele Unite la acordul nuclear istoric din 2015. Statele Unite s-au retras din acord în 2018. Iran tergiversează neocierile cu puterile occidentale care încearcă să revigoreze pactul. Israelul se opune acordului, temându-se că acesta ar putea face ca Teheranul să dezvolte, în cele din urmă, armele nucleare.