La Națiunile Unite, Biden pledează pentru mai multă cooperare, mai puține conflicte

Președintele american Joe Biden vorbind la Adunarea Generală ONU de la New York, 21 septembrie 2021.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Washington

Președintele Statelor Unite, Joe Biden a rostit primul discurs la Națiunile Unite, prezentând viziunea sa cu privire la maniera în care Statele Unite se vor raporta la provocările unui deceniu pe care l-a caracterizat drept ”decisiv”. Confruntat cu probleme globale – pandemia de coronavirus, schimbările de climă și tendințele de autoritarism în lume – Biden a pledat pentru abordări multilaterale, pentru valori democratice, domnia legii și acțiune comună.

În contextul retragerii americane din Afganistan, șeful executivului american a spus că timpul războaielor permanente au trecut și a promis o perioadă următoare în care se va face auzită vocea diplomației.

### Vezi și... ### În primul său discurs la ONU, Joe Biden promite cooperarea cu aliații și pomenește laudativ R. Moldova

„Forța militară a Statelor Unite trebuie să fie ultimaul instrument la care recurgem, nu primul și nu trebuie folosită pentru a rezolva toate problemele pe care le vedem în lume” – a spus Biden, continuând ”Bombele și gloanțele nu ne pot apăra împotriva COVID19 și viitoarelor mutații”.

Joe Biden a spus că trebuie depuse eforturi pentru vaccinarea anti COVID a populației planetei și prevenirea unor viitoare pandemii.

El a arătat că Statele Unite vor anunța noi donații de vaccinuri, la summitul de miercuri.

În legătură cu încălzirea globală, Washingtonul s-a angajat să dubleze ajutorul financiar pentru țări în curs de dezvoltare, inclusiv bani pentru a se adapta la consecințele actuale ale încălzirii globale.

Președintele Biden a făcut apel la întărirea alianțelor, cum este NATO și referindu-se la Rusia și China, el a arătat că America își va sprijini aliații dar că nu urmărește un nou război rece sau o lume divizată între blocuri rigide. Biden a dedicat o bună parte a alocuțiunii sale drepturilor omului și conflictelor civile. În acest context, președintelui a vorbit și despre ”mândrii moldoveni care au obținut o victorie răsunătoare a forțelor democratice”. „Adevărul este că lumea democratică este peste tot. Trăiește în activiști anticorupție, apărători ai drepturilor omului, jurnaliști, luptători pentru pace. (…) Trăiește în mândrii moldoveni care au obținut o victorie răsunătoare a forțelor democratice pentru un mandat de a lupta împotriva corupției și pentru a construi o economie mai incluzivă”, a declarat Joe Biden de la tribuna ONU.

### Vezi și... ### Ion Leahu: Maia Sandu ar trebui să abordeze și problema transnistreană la tribuna ONU

El a mai reiterat sprijin pentru idea a două state în disputa israeliano-palestiniană, s-a angajat să acționeze pentru pace în Etiopia și Yemen și a spus că milițiile taliban vor fi răspunzătoare, în fața comunității internaționale, pentru respectarea angajamentelor luate față de populația din Afganistan.

Singura sa referire directă la China a condamnat tratamentul aplicat minorităților religioase, în regiunea Xinjiang.

Alocuțiunea a fost menită să sublinieze și mai clar diferențele față de predecesorului său, Donald Trump, care era un adversar deschis al multilateralismului și globalizării.