Presa americană comentează pe marginea summit-ului virtual Biden – Putin, care a avut în centrul atenției situația din Ucraina.
În Washington Post, David Ignatius arată că declarația Casei Albe este relativ „opacă”, ea arată numai că președintele Biden și-a exprimat „adânca îngrijorare” cu privire la acțiunile Rusiei și a avertizat că Statele Unite și aliații vor reacționa cu sancțiuni economice dure și alte măsuri, în cazul în care se produce o escaladare a conflictului în Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
Ignatius scrie că strategia cea mai inteligentă a lui Putin ar fi să folosească formula de la negocierea acordurilor de la Minsk, ținând cont de faptul că Biden a recomandat revenirea la diplomație și negocieri – și să-și proclame victoria. „Dar lideri încăpățânați și plini de sine acționează uneori stupid” – mai arată comentatorul cotidianului Washington Post.
Ignatius argumentează că deși capabilitățile Ucrainei nu sunt la fel de mari ca ale Rusiei, ele sunt acum mult îmbunătățite, în plus dacă escaladarea antrenează noi sancțiuni occidentale, economia rusă care nu a performat în ultimii ani, ar putea fi paralizată. Autorul mai spune că în Rusia, războiul cu Ucraina nu este popular și că în caz de escaladare el ar putea antrena conflicte imprevizibile pentru Putin în Belarus și chiar în Rusia.
New York Times încearcă să extragă câteva concluzii ale summitului. Una este că criza ucrainiană nu este acum mai aproape de a fi rezolvată, părțile neindicând că au fost realizate progrese, a fost mai curând o întâlnire de poziționare.
O alta ar fi că, deocamdată, Putin rămâne ferm pe pozițiile sale, partea rusă acuzând Occidentul că poartă vina pentru situația creată, prin faptul că și-a întărit prezența și capabilitățile militare în regiune.
### Vezi și... ### La ce a servit summitul virtual Biden-Putin și cum se nasc teoriile complotuluiStatele Unite resping aceste alegații și idea unor garanții că NATO nu se va extinde în regiune.
Analiști americani, citați de New York Times, spun și că proiectul gazoductului Nord Stream 2, la care Rusia ține mult, ar fi în pericol dacă Moscova escaladează conflictul.
Post summit, Biden a stat de vorbă cu lideri aliați din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie, ilustrând cât este de important pentru administrația americană să aibă un front diplomatic unit în relația cu Rusia. Comentariul din New York Times mai arată că nu au fost semnale că raporturile personale ale celor doi lideri sunt proaste, discuția nelimitându-se la acuzații reciproce, fiind o încercare serioasă de a găsi soluții.