Biden: Putin vrea să refacă Uniunea Sovietică

Joe Biden

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut joi remarci despre „atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”. Vorbind la Casa Albă în prima apariție publică după atacul rusesc din Ucraina, Biden a anunțat noi sancțiuni despre care a spus că vor limita participarea Rusiei la economia globală și capacitatea ei militară.

Președintele american a anunțat de asemenea sancționarea „elitelor” rusești, inclusiv „miliardarii corupți”, a încă patru bănci rusești și a unor mari companii. Va fi limitată capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline sau yeni. Biden a asigurat că sancțiunile nu sunt ultimele.

El a insistat că soldații americani nu vor interveni în Ucraina, dar Statele Unite, NATO, vor apăra „orice centimetru” de teritoriu aliat, în baza art. 5 din tratatul Alianței Nord-Atlantice.

„Această agresiune nu poate fi lăsată fără răspuns”, a spus Biden, făcând apel la americani să accepte unele neplăceri legate de această ripostă, pe plan economic.

„Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să refacă Uniunea Sovietică. „Dacă nu îl contracarăm acum, va căpăta și mai mult curaj”, a mai spus Biden.