Biden: Rusia a „încalcat fără rușine” principiile de bază ale ONU

Președintele american Joe Biden la Adunarea generală ONU, New York, 21 septembrie 2022.

„Rusia a încălcat fără rușine principiile de bază” ale Cartei Națiunilor Unite cu „războiul brutal și inutil” din Ucraina, a declarat președintele Statelor Unite Joe Biden, în deschiderea discursului pe care l-a rostit miercuri 21 septembrie la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York.

Condamnând ferm invazia Rusiei în Ucraina, Biden a spus că relatările despre abuzurile rusești împotriva civililor din această țară „ar trebui să ne îngrozească”, iar cele mai recente amenințări cu utilizarea armelor nucleare făcute de președintele rus Vladimir Putin au demonstrat „un dispreț nesăbuit” față de responsabilitățile Rusiei ca semnatară a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, relatează agențiile internaționale de știri.

„Vom rămâne solidari în fața agresiunii Rusiei”, a reafirmat președintele american.

Miercuri dimineață, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială, pentru a întări forțele care luptă pe frontul din Ucraina.

În discursul către națiune, ținut pe 21 septembrie, Putin a avertizat și Occidentul că va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a proteja teritoriul Rusiei, subliniind că „nu este o cacealma”.

### Vezi și... ### Mobilizare parțială în Rusia| Ce spun analiștii

Sancțiunile internaționale, a continuat Biden la Adunarea Generală ONU, permit explicit Rusiei să exporte cereale și nu sunt cauza crizei alimentare, cum vrea Moscova să ne facă să credem. „Agresiunea Rusiei” în Ucraina este cauza acestei crize.

În acest context, Biden a pledat pentru extinderea acordurilor care au permis din iulie reluarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Marea Neagră.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.